Nikolić: Blizu smo sporazuma kojim neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci

- Pregovarači su postupali u konsultacijama sa mnom. Odbili smo u nekoliko navrata predloge koji su bili ucenjivački. U Beogradu smo se dogovorili kako može da izleda predlog koji možemo da prihvatimo i taj predlog je sada na stolu pred državnim rukovodstvom. Da li je Srbija trebalo da pregovara? Da. Da li je dobro ovo što smo dogovorili? U ovim okolnostima bolje nije moglo. Primakli smo se sporazumu kojim neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci i to je pravi rezultat pregovora - istakao je Nikolić.

Nikolić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnu državu Kosovo.

- Srbija tu teritoriju i po Ustavu i po Rezoluciji 1244 tretira kao teritoriju koja ima suštinsku autonomiju. O tome ćemo doneti ustavni zakon. Srbija se izborila za apsolutnu zaštitu srpskih zajednica koje do sada ni na koji način nije mogla da zaštiti. Obezbedili smo međunarodnu zaštitu srpskih zajednica i prava da upravljaju svojom bezbednošću, svojim životima, budućnošću, resursima, obrazovanjem, zdravstvom. Da planiraju svoj život, da imaju sigurni vezu sa maticom, bez ograničenja, bez pripadanja Kosovu. Na građanima je da pokažu da li su zadovoljni tim dogovorom ili ne - kazao je Nikolić.

On je konstatovao da je, toliko godina nakon što je poslednji srpski vojnik napustio Kosovo i Metohiju, ovo bilo jedino moguće rešenje koje garantuje miran život za naše ljude i garantuje Srbiji da Kosovo nikada neće biti država priznata u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: Blic

Pogledajte još