SPS jednoglasno uz briselski sporazum

- Kad kažem prvi sporazum tako i piše. To znači da su tek na dnevnom redu sledeće važne teme, kao što je status Srpske pravoslavne crkve, naših verskih i kulturnih objekata, povratak raseljenih lica sa Kosova i Metohije i pitanje imovine, kako privatne tako i one koja je u vlasništvu Republike Srbije - rekao je Dačić posle sednice Predsednišva SPS.

On je dodao da će se voditi razgovori i o energetici, telekomunikacijama i mnogim drugim životnim temama koje se tiču srpskog naroda na KiM.

Dijalog sa Prištinom je, dodao je Dačić, vođen u neverovatno teškim uslovima, pod velikim pritiscima u zadatim okvirima koje nije zadala ova vlada i u momentu kada su već bili postignuti neki dogovori u prethodnom periodu, rekao je Dačić.

- Takođe, Srbija na Zapadu nema saveznika, nijednog u ovim pitanjima. Naši prijatelji koji nisu priznali KiM kao nezavisnu državu nažalost nisu u situaciji da vode glavnu reč kada su u pitanju pregovori - rekao je Dačić.

On je dodao da su u takvim uslovima pritisci na početku bili bazirali isključivo ka srpskoj strani i da se upošte nije vodilo računa o interesima Srbije uz samo jedan zahtev: "pristanite to vam je jedina šansa".

Danas je u 10 časova u Centru "Sava" počela i sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda sporazum koji je potpisan u petak u Briselu. Sednica GO SNS-a još je u toku i ona je zatvorena za javnost.

Predsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da će sednica Vlade, na kojoj će biti doneta odluka o predlogu sporazuma sa Prištinom, biti održana sutra.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još