Šest sati iza zatvorenih vrata: SNS podržava sporazum iz Brisela

SNS donela je na sednici Glavnog odbora odluku da njeni članovi u Vladi podrže predlog sporazuma iz Brisela, rekao je predsednik SNS Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao i da ga je GO ovlastio da, ukoliko se ne "uspostavi jedinstvo naroda, jedinstvo ljudi u Srbiji" o prihvatanju sporazuma, Predsedništvo SNS, a ne Glavni odbor, naredne nedelje odluče o tome kako i na koji način pitati građane da se izjasne da li prihvataju briselski sporazum.

Vučić je novinarima nakon šestočasovne sednice GO stranke kazao da ne isključuje ni referendum o tom pitanju i ponovio da sporazum ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova, te da je u datim okolnostima to najviše što se moglo učiniti.

Na početku sednice, predsednik SNS-a i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na sednici biti analizirani sporazum sa Prištinom koji je potpisan u petak u Briselu i politička situacija u Vojvodini.

Na predlog lidera stranke Aleksansdra Vučića sednica je od samog početka bila zatvorena za javnost. Potpredsednik stranke Nebojša Stefanović izjavio je Tanjugu pred početak sastanka da će Glavni odbor stranke doneti odluku o tome kakav će stav stranka zauzeti prema predloženom sporazumu.

- Nakon toga očekujem sednicu vlade, a da li će ona biti održana danas ili sutra zavisi od toga kako bude odlučio permijer Srbije Ivica Dačić - izjavio je Stefanović.

Stefanović, koji je i predsednik Narodne skupštine, rekao je da će posle toga organizovati konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova kako bi se dogovorila dinamika kada će to što bude odlučila vlada doći na dnevni red.

Sednici je prisustvovao i šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin iz Pokreta socijalista, koalicionog partnera SNS-a.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić juče su izjavili da je predlogom sporazuma u Briselu postignuto najbolje rešenje koje je moguće u ovom trenutku.

Sednica Vlade biće održana sutra, a sednica Narodne skupštine u sredu ili četvrtak i u tom periodu bi trebalo da bude obavljen razgovor sa Srbima na Kosovu, naveo je Vučić.

Za odluku o podršci predlogu briselškog sporazuma glasalo je 377 članova GO, 2 su bila uzdžana i 8 protiv.

Izvor: Beta, Tanjug via B92

Pogledajte još