Protest na Trgu zbog sporazuma o Kosovu

Okupljeni građani nosili su srpske zatave i transparente "Ne damo Kosovo i Metohiju", "Kosovo je Srbija, ne treba nam Evropska unija".

Građanima su se obratili predstavnici pokreta Dveri, udruženja Zavetnici, kao i organizacija Naši i zabranjenog pokreta Obraz.

Protest je počeo na Trgu Republike gde se građanima obratio i Borislav Pelević iz Stranke srpskog jedinstva u osnivanju koji je rekao da je "Kosovo predato Hašimu Tačiju i ostalim teroristimama za beznačajni datum i poljubac Ketrin Ešton".

Oni su poručili da su potpisivanjem predloga sporazuma u Briselu "vlasti izdale srpski narod i prodali Kosovo i Metohiju" i pozvali ministre i poslanike da se pridruže novom protestu koji su najavili za sutra.

"Izdali su KiM, Srbiju i svoju decu koja će ih pitati kako su mogli da prodaju, predaju i izdaju Kosovo", rekao je Pelević i dodao da je vlast na taj način pogazila Ustav Srbije. Okupljeni, koji su nosili srpske zastave i transparente "Kosovo je obraz Srbije", "Ne u EU", "Svetog Save nam je zavet ostao da branimo naše Kosovo", pozvali su predstavnike Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejem da povedu miting.

Oni su okupljene građane pozvali da dođu na sutrašnji protest, koji organizuje D S S i apelovali na premijera Ivicu Dačić da podnese ostavku i raspusti vladu i parlament, zbog kako su naveli, sramnog sporazuma, kojim se izdaje srpski narod na kosovu.

Jedan od predstavnika pokreta "Naši" Ivan Ivanović priznao je da je objavio brojeve telefona Aleksandra Vučića i Ivice Dačića i dodao da njemu sada stižu pretnje koje mu upućuju "Vučićeve gorile"
.

Građani su sa Trga Republike krenuli u protestnu šetnju ka Radio-televiziji Srbije čije su izveštavanje kritikovali. Protest je završen šetnjom do Radio televizije Srbije, gde su okupljeni još jednom pozvali predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Srbije Ivicu Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića da ne ratifikuju sporazum i da podnesu ostavke.

Izvor: Beta/Tanjug/B92

Pogledajte još