Hiljade protiv istopolnih brakova

Povorka koja se protivi usvajanju kontroverznog nacrta zakona broji oko 70.000 ljudi, koji tokom protestne šetnje uzvikuju "Oland, ne želimo tvoj zakon", a dva kilometra dalje od njih okupili su se zagovornici istog zakona, sa sloganom "Za jednakost, protiv homofobije", prenose francuski mediji.

Za razliku od nacionalnih protesta koje je grupa "Demonstracije za sve", koja se protivi predlogu zakona, organizovala 24. marta i koji su okupili između 300.000 i 1.4 miliona učesnika, ovoga puta je reč o regionalnom okupljanju, sa skromnijom logistikom.

Protivnici predloga zakona o gej brakovima, koji su se tokom čitave nedelje svakodnevno okupljali ispred parlamenta gde je dolazilo i do sukoba, danas nameravaju da potvrde svoju "odlučnost", a juče su organizovali proteste i u Bordou, Nantu i Tuluzu.

Frižid Baržo, koja predvodi protivnike spornog zakona, saopštila je da najradikalniji aktivisti koji bi mogli da naprave probleme neće imati pristupa povorci, poručivši da želi mirne demonstracije i ne želi grupe koje direktno napadaju homoseksualce.

Tekst zakona kojim se otvaraju vrata homoseksualnm brakovima u utorak po podne će biti konačno i svečano usvojen u parlamentu, koji je završio raspravu na tu temu u petak ujutru, u naelektrisanoj atmosferi.

Protivnici zakona ne nameravaju da se demobilišu verujući da još postoji mogućnost da vlada odustane od njegove primene, a demokratska Unija za narodni pokret (UMP) je već najavila da će posle glasanja u utorak podneti žalbu Ustavnom sudu.

Brakove među pripadnicima istog pola legalizovalo je 13 zemalja u svetu, a u Francuskoj se javno mnjenje i politička klasa već mesecima sukobljavaju oko ove prve socijalne reforme levice, koja je na vlasti manje od godinu dana, na čelu sa sve nepopularnijim predsednikom Fransoa Olandom.

Prema najnovijoj anketi instituta BVA, većina Francuza podržava pravo na istopolne brakove (58 odsto), ali se i protivi (53 odsto) mogućnosti usvajanja dece za homoseksualne parove.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još