Dojče vele: Bogati lakše postaju državljani članica EU

Poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, Nemac Jan Filip Albreht, kao zagovornik jedinstvene migracione politike za čitavu Evropsku uniju, ovakvu politiku smatra neprimerenom i ocenjuje da bi pravila za dobijanje državljanstva morala da budu ista za sve.

Pravila u EU se razlikuju od države do države, a Austrija vodi u "otvorenom reklamiranju" mogućnosti dobijanja državljanstva za one sa dubljim džepom pošto austrijski zakon dozvoljava dodeljivanje pasoša onima koji su "činili i koji će ubuduće mnogo toga činiti u interesu Austrije".

Upravo su na taj način austrijski državljani postali jedan hotelijer iz Saudijske Arabije i ruska operska pevačica Ana Netrebko, navodi "Dojče vele".

U Irskoj je do 2001. godine investicijama bilo lako doći do državljanstva, ali je u međuvremenu uvedeno pravilo da ulaganja od oko 500.000 evra u javni sektor mogu da omoguće dobijanje neograničenog boravka, ali ne i državljanstva.

U Portugaliji se dozvola za useljavanje može dobiti i na osnovu kupovine nekretnina, što bi uskoro trebalo da važi i u Španiji, gde bi kupovina nekretnina u vrednosti od najmanje 160.000 evra omogućila neograničeni boravak.

Ukoliko neko želi da dobije mađarski pasoš, dovoljno je da kupi odredjeni broj državnih obveznica, a slična je situacija i u Indiji, Rusiji i Kini.

Profesor Univerziteta u Minsteru i stručnjak za migracionu politiku Ditrih Trenhard smatra da takva praksa članica EU nije štetna i veruje da je broj onih koji na takav način dolaze do pasoša zemalja EU veoma mali.

Sve zemlje EU, navodi on, bogatima i visokoobrazovanima omogućavaju lakše i brže sticanje određenih privilegija.

Prema njegovim rečima, svaka članica EU još uvek odlučuje sama o uslovima dobijanja državljanstva, a na nivou Unije se o tome još uvek ne razgovara.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još