Vučić: U Briselu sam se borio muški, hrabro

Po pitanju policije na severu Kosmeta obezbedili smo više ovlašćenja nego što smo do danas imali, izjavio je za RTS Aleksandar Vučić. Nigde u sporazumu se ne spominje nezavisnost, ističe Vučić.

Sporna tačka 9.
Biće imenovan regionalni komandant policije za četiri većinski srpske opštine na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić). Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, sa spiska dostavljenog od strane četiri načelnika opština u ime Zajednice/Udruženja. Sastav Kosovske policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva četiri opštine. (Biće imenovan još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće s drugim regionalnim komandantima.
Integralna verzija teksta Predloga sporazuma.

Vučić je precizirao da će Srbi imati potpunu kontrolu nad policijom i da će imati regionalnog komandanta, koga će sami birati.

"Dobili smo formalno-pravno, bar u policijskom smislu, više nego što smo do danas imali. Ostalo je u sporazumu kako smo mi želeli, ni za jotu nisu izmenili tačku devet o opštinama, a tačku 14, o učešću u međunarodnim organizacijama, izmenili su kako smo mi želeli "
, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Vučić je rekao je da je na današnjoj sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke govorio iskreno, otvoreno, ne hvaleći se bilo čime što je postignuto u Briselu, pošto, kako je rekao, sumnja da bilo ko ima razloga za radost.

Govoreći o spekulacijama u javnosti o podelama u stranci, Vučić je rekao da je za predlog sporazuma glasalo 377 od 387 članova Glavnog odbora.

"Verovali su da smo uradili što je najbolje za naš narod, znali su koliko smo se borili", rekao je Vučić.

On je objasnio da članovi SNS-a sa severa Kosova najvećim delom nisu prihvatili taj sporazum, a da su članovi koji žive južno od Ibra prihvatili.

"Imali su pravo da kažu šta misle, nikoga nismo lagali, ni od koga nismo krili istinu, mislim da smo uspeli da dobijemo, zaslužimo, zavredimo više nego što se očekivalo"
, rekao je Vučić i naglasio da se nigde u sporazumu ne spominje nezavisnost.

Vučić je istakao da apsolutno razume članove SNS-a sa severa Kosova koji nisu podržali sporazum i naveo da su to odgovorni ljudi "koji se bore i koji drže svoje opštine i narod na severu Kosova". Prema njegovim rečima, argument tih članova SNS-a jeste da ne prihvataju kosovske zakone.

Najavio je da će predstavnici Vlade u utorak ili sredu razgovarati sa Srbima sa severa Kosova i sa onima južno od Ibra, a o predlogu sporazuma će se izjasniti i Skupština Srbije.

"Biće sednica Vlade, sednica Skupštine, ako ne bude jasno gde je većina građana, možemo i da raspišamo referendum. Ne bežimo ni od referenduma, mada ne bih voleo da gubimo vreme", rekao je Vučić i poručio da će pasti vlada ako ova ideja ne prođe na referendumu.

Srbija će i dalje na severu Kosova plaćati zdravstvo, ekonomski razvoj, školstvo i prostorno planiranje, ali na transparentan način, istakao je Vučić, dodajući da kosovske vlasti neće imati prava na kontrolisanje već samo na uvid u to koliko novca Srbija daje.

Prvi potpredsednik Vlade ističe i da mnogi proizvoljno tumače ono što je dogovoreno u Briselu.

"Došli smo u zadate okvire koji su drugi pravili za nas, protiv nas, i u tim okvirima smo postigli više nego što je bilo ko očekivao. Dolazilo je maltene do fizičkih sukoba", rekao je Vučić i istakao da sporazum danas odbijaju mnogi koji ne znaju šta u njemu piše.

Kaže da je krajnje vreme da razmišljamo o budućnosti svoje dece, ali poručuje da ne tražimo da nam bilo ko nešto pokloni.

"Moramo se izboriti da imamo bar startnu poziciju istu kao sve zemlje regiona i da privučemo što više investicija. Da se ne bavimo samo temama koje izazivaju nove sukobe i podstiču mitove, a zemlja nam umire i narod umire", poručuje Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade rekao je da će svaki svaki dan zvati one koji su mu obećavali investicije i naveo da će Srbija za godinu dana biti prva u regionu i da će za desetak dana stići prvi novac u srpsku vojnu industriju, a zatim i u poljoprivredu.

Komentarišući brojne pretnje koje dobija poslednjih dana, Vučić je rekao da se u Briselu "borio muški, hrabro" i da se "ničega ne stidi i nikoga se ne plaši".

"Oni državu da slome neće moći nikada. Imam hrabrosti više nego svi oni zajedno. To se ogleda u mojoj ljubavi prema Srbiji i u tome što ja budućnost Srbije vidim na drugačiji način... Ne mogu ničim da mi zaprete. Može samo da me boli, i to je sve što mogu da mi urade", rekao je Vučić i zahvalio običnim ljudima od kojih je dobio poruke podrške.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić očekuje da Srbija dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

"Očekujem da nam daju datum, ali ne mislim da je u datumu rešenje problema, u nama je rešenje problema", naglasio je Vučić.

On je istakao i da je ponosan na predsendika Srbije Tomislava Nikolića i naveo da je Nikolić reagovao racionalno, kao i da su njih dvojica prijatelji 20 godina i da nema govora o lošim odnosima.

Vicepremijer je rekao i da je posle parafiranja sporazuma u Briselu dobio 850 pretećih poruka, da ga je to pogodilo i da se normalan čovek na to nikad ne može navići.

Vučić je premijeru Srbije Ivici Dačiću i lično saopštio, kako kaže, da nema strateške zamerke u tome što je radio u zadnjih sedam-osam meseci.

Napomenuo je i da sluša lidere svih stranaka šta pričaju i odbacio optužbe o skrivanju istine o sporazumu.

Upitan o rekonstrukciji vlade koju je ranije najavljivao, Vučić je rekao da se to nije dogodilo jer je bilo važnijih stvari, ali da jedva čeka time da se bavi.

"Naravno da nikad nije prevaziđeno pitanje kako je ko radio i kakvi su rezultati rada direktora javnih preduzeća, ali to nije bilo moguće u jeku briselskih razgovora"
, rekao je Vučić.

(Izvor: RTS )

Pogledajte još