Trikovi za instant oporavak organizma

Minut smeha

Samo 60 sekundi smeha dovoljno je da podstakne mozak na otpuštanje endorfina. Endorfin ima analgetičko i anksiolitičko dejstvo pa opušta mišiće. Ako se redovno smejete, imaćete stabilan nivo šećera u krvi i protok krvi će vam biti bolji.

Minut za zahvalnost

Recite hvala. Ne treba mnogo da se ova reč izgovori a toliko je moćna da može da učini čuda. Ne samo da će osobi kojoj ste rekli hvala popraviti raspoloženje, nego će imati pozitivan efekat i na vaše zdravlje. Razumevanje i uvažavanje štiti srce, pokazalo je jedno istraživanje. Pored toga, jača imunitet i pozitivno utiče na spavanje.

Pojedite jaje

Jaja se lako i brzo prave, a bogata su materijama koje su bitne za funkcije mozga i istovremeno štite od srčanih problema. Takođe su pogodna i za one koji žele da smršaju jer nakon doručka koji uključuje jaja duže ste siti.

Četiri minuta za duboko disanje

Ne morate biti instruktor joge ili nastavnik meditacije kako bi uživali u pozitivnim i smirujućim učincima dubokog disanja. Kad god možete odvojite nekoliko minuta za ovu malu vežbu. Udahnite kroz nos, brojite do tri napravite malu pauzu i zatim izdahnite i brojite do tri ili više. Udišite i opuštatjte se.

Pet minuta vežbe

Kako biste podstakli metabolizam ne treba ići u polusatnu šetnju ili u teretanu. Samo pet minuta vežbe dnevno imaće pozitivan efekat i ubrzati metabolizam. Jedan od fitnes trenera kaže da je idealna kombinacija 20 trbušnjaka, 10 laganih sklekova i 15 čučnjeva.

Šest minuta za hodanje stepenicama

Umesto lifta koristite stepenice, jer će i ta brza i lagana fizička aktivnost umanjiti negativne efekte dugog sedenja. Zahvaljujući toj minimalnoj aktivnosti za godinu dana može se izgubiti do jednog kilograma.

Dva minuta za čitanje deklaracija

Iako mislimo da dovoljno pažljivo čitamo deklaracije i opažamo štetne sastojke u hrani koju konzumiramo, istina je da često pogledamo samo kalorije, a zaboravljamo na šećer i druge masnoće.

Deset minuta za pakovanje doručka

Ovaj mali ritual koji bi bilo dobro usvojiti, ne samo da će vam uštedeti novac, već će organizam poštedeti unosa visokoenergetske hrane, za kojom biste sigurno posegnuli kad vas na poslu uhvati glad.

Deset minuta za kratki odmor

Osećate se umorno i iscrpljeno. Nema ničega lošeg u tome da malo prilegnete i odspavate, posebno kad u obzir uzmete koristi koje ćete imati od kratke dremke. Naučnici kažu da desetominutni odmor ne samo da pomaže organizmu da se trenutno oporavi, takođe poboljšava, produktivnost, kreativnost i pamćenje.

(Izvor: T portal, Novi magazin)

Pogledajte još