Zdravstveni problemi se rešavaju vežbanjem!

„Kada je u pitanju sprečavanje medicinskih problema, vežbanje je jedan od najboljih lekova koji su nam na raspolaganju“, izjavio je David Kac, osnivač Centra za prevenciju Univerziteta Jejl.

Nervoza

Dokazan način za oslobađanje nervoze i stresa jesu kardio vežbe. Ubrzavanje rada srca pojačava oslobađanje neurotransmitera koji su zaduženi za poboljšanje raspoloženja poput serotonina. Studija objavljena u žurnalu „Medicine & Science in Sports and Exercise“ pokazala je da 30 minuta umerenog vežbanja, poput džogiranja, ne trčanja, pojačava našu otpornost na stres. Osobe koje konstantno vežbaju prijavljuju znatno manje nivoe stresa, nervoze i depresije.

Uspavanost tokom dana

Umesto da se oslanjate na kofein, koji kasnije može da vas spreči da utonete u san, pokrenite se. Osobe koje se pridržavaju preporučene fizičke aktivnosti od 150 minuta nedeljno imaju 65 odsto manje šanse da zadremaju tokom dana.

Osobe koje vežbaju brže utonu u san i imaju znatno manje interupcija tokom noći.

Za ovo je zaduženo nekoliko faktora: smanjivanje telesne temperature vežbanjem, povećanje proizvodnje hormona melatonina koji promoviše san i potreba tela da obnovi svoje nivoe energije i popravi oštećene ćelije i tkivo.

Bol u leđima

Mišići oko kičme postaju slabiji tokom godina, a celodnevno sedenje ispred računara ih dodatno slabi. Istraživanja su pokazala da je najbolji lek za zdravu kičmu vežbanje sa tegovima. Ovakvi treninzi mogu da smanje bol od 30 do 80 odsto za 10 do 12 nedelja, tvrdi Vejn Vestkot sa Kvinsi koledža u Masačusetstu.

Jačanje svih mišića u telu oslobađa kičmu pritiska jačajući je i sprečavajući pojavu bola.

Potreba za hranom

Ukoliko pokušavate da snagom volje izbijete sebi iz glave ideju o velikom čokoladnom kolaču sa malo uspeha, možda bi bilo bolje da se pokrenete. U trenucima kada žudimo za slatkišima to je samo poruka mozga da nam je potreban dopamin, neurotransmiter koji je povezan sa centrom za nagradu u našem mozgu. Ove čežnje vrlo lako se mogu rešiti vežbanjem. Kao i hrana, vežbanje značajno podiže nivoe dopamina.

Valunzi

Tokom menopauze, kao i godina koje joj prethode, 80 odsto žena patiće od simptoma kao što su valunzi i noćno znojenje. Vežbanje pomaže da održite zdrav indeks telesne mase, što je ključno ukoliko osećate vrelinu pošto gojazne žene imaju znatno ozbiljnije simptome. Dovoljno je samo 30 minuta vežbanja, poput trčanja na traci kako bi se valunzi smanjili za 74 odsto tokom 24 časa sudeći po studiji objavljenoj u žurnalu „Menopause“.

Slab imuni sistem

Aerobni treninzi predstavljaju prirodan način da se odbranimo od prehlade pošto prebacuju imune ćelije sa tkiva pravo u krvotok gde napadaju viruse i bakterije, objašnjava Dejvid Nimen, profesor sa Alapačian državnog univerziteta. Njegovo istraživanje pokazalo je da ukoliko pet dana nedeljno imamo kardio treninge, to može smanjiti dane provedene u bolovanju za 43 odsto.

Izvor: B92, Super žena

Pogledajte još