Indija: Godišnje nestane više od 90.000 dece

Neki roditelji kažu da su izgubili dragoceno vreme, jer su policajci olako shvatili nestanak njihove dece sumnjajući da su pobegla, odbili da podnesu prijavu ili se prema tim predmetima odnosila kao prema gnjavaži.

Slučaj otete i silovane devojčice od pet godina koja je nestala 15. aprila i posle tri dana nadjena u polusvesnom stanju u kući osumnjičenog, samo je najnoviji i u nizu takvih slučajeva, kažu organizacije.

Roditelji devojčice, koji žive u siromašnoj četrvti na periferiji Delhija, kažu da su u više navrata molili policiju da registruju njihovu prijavu i počnu potragu, ali da je ona to odbila.

Tri dana kasnije susedi su čuli dete kako plače u zaključanoj sobi i provalili vrata, a potom odveli zlostavljanu devojčicu u policijsku stanicu.

Roditelji kažu da je odgovor policije na to bio da im ponudi 2.000 rupija (37 dolara) da ćute. "Oni čak ni tada nisu hteli da registruju ovaj slučaj, iako su videli koliko je teško povredjena," rekao je devojčicin otac.

Komesar policije u Delhiju Neradž Kumar priznao je danas da je lokalna policija pogrešno postupala u ovom slučaju.

"Bilo je grešaka tako da su šef policijske stanice i njegov zamenik suspendovani,"
rekao Kumar novinarima, a prenosi AP.

Drugi siromašni roditelji nestale dece, takodje, kažu da policija nije bila spremna da im pomogne. Na primer, 2010. godine policiji je trebalo 15 dana da registruje slučaj 14-godišnjeg Pankadž Singa koji je nestao. Njegova majka još uvek čeka da se sin vrati.

"Moj suprug i moj otac su svakog dana išli u policijsku stanicu da čekaju, ali oni bi ih oterali"
, kaže Praveš Kumari Sing.

Policija je prvo tvrdila da je pobegao od kuće sa drugovima i da će se vratiti. "Rekli su da smo ga sigurno grdili ili tukli i da je zato pobegao od kuće", navodi ona.

Formalne policijske prijave su podnete samo jednoj šestini svih slučajeva nestale dece od 2011. godine, izjavio je advokat pokreta "Spasimo decu", prenosi AP.
Policija ne želi da registruje sve slučajeve, jer želi da zadrži privid niske stope kriminala, a roditelji su često previše siromašni da bi mogli da ih podmite kako bi promenili stav.

Izvor: Blic

Pogledajte još