Srbi sa severa odbacili sporazum

Na protestu pod nazivom "Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji" zatraženo je takođe da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu i poručeno da je "vreme za osnivanje Skupštine AP Kosova i Metohije".

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić sa trga Šumadija poručio je da su pred Srbima sa severa tri puta - ka Prištini, ka Beogradu, i treći "koji vodi u neizvesnost, ali jedino moguć" put ka osnivanju skupštine Zajednice srpskih opština.

"Treći put je put u neizvesnost, uz rizik, ali jedino moguć",
rekao je Pantić.
Građani su nosili zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: Nećemo kosovski pečat, Nema predaje, Ne zakonima i ustavu Kosova, Odavde nema dalje, Ne sporazumu u Briselu...

(old_image)

Na skupu će, kako je najavljeno, biti usvojena Deklaracija Sabora srpskog naroda, u kojoj se, pored ostalog, kaže da je postignuti sporazum u Briselu, koji je Vlada Srbije ranije danas i potvrdila, nelegitiman i nevažeći i da "narod koji živi na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo".

Tokom protesta kafići, restorani i prodavnice u gradu su bili zatvoreni. Skup je počeo nešto posle 12 sati intoniranjem himne "Bože pravde", a organizatori skupa su opštine Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

File: Srbi da daju sebi vremena

Evropski komesar Štefan File je u Luksemburgu izjavio da je sporazumom vlada Kosova i Srbije obezbeđeno da kosovska vlast bude primenjena, ali i da je zajamčeno da se uvaže interesi i prava kosovskih Srba.

File je to rekao novinarima na molbu da kaže šta misli o stavu kosovskih Srba da sporazum Beograd-Priština nije povoljan za njih.

Evropski komesar je naveo da "kosovski Srbi treba da sebi daju vremena i rasprave to međusobno, sa svojim partnerima u Srbiji, ali i sa sagovornicima na Kosovu".

"Ono što je predloženo, jeste uravnoteženo i obezbeđuje da na određen način kosovska vlast bude primenjena na celoj teritoriji, ali sporazum posebno osigurava da se vodi računa o interesima i pravima srpske manjine na Severu i ne samo na severu Kosova", podvukao je File.

Komesar je pozvao da se to sagleda u širem okviru jer su pregovori o sporazumu, vođeni uz posredovanje EU, "važan korak ka približavanju i Srbije i Kosova EU, a to je konačni cilj koji žele da dostignu građani Srbije i Kosova, i postanu građani Evropske unije".

"U okviru tog procesa i članstva u EU, njihova prava i interesi biće potpuno zajamčeni", zaključio je File.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još