Tahiri: Ovo je početak dobrih odnosa

Šef pregovaračkog tima Prištine dodala je da će problem osiguranja koji muči te ljude biti ove nedelje na dnevnom redu dijaloga u Briselu.

"Sporazum je ujedno početak dobrih odnosa između dve zemlje i staviće tačku na ilegalne intervencije Srbije na Kosovu, a koje je ona cinila od završetka rata", rekla je Tahiri za Agenciju Peševa jone.

Tahiri je najavila da će ove nedelje u Briselu, u okviru tehničkog dijaloga biti reči o polisama osiguranja koje muče žitelje Preševske doline jer plaćaju 20 evra za ulazak na Kosovo.

"Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koji je ostvaren prošli petak ima istorijski značaj za Kosovo i otvara prvo poglavlje o stabilnosti, i ne samo u odnosima dve zemlje nego za čitav region", kazala je Tahiri.

Prema njenim rečima, taj sporazum će takođe ubrzati evropske integracije Kosova i u interesu je budućnosti čitavog regiona u okviru velike evropske porodice.

Prema njenim rečima, primena sporazuma ima zaista veliki značaj i evropska zajednica je naglasila da je implementacija tog sporazuma pokazatelj uspeha napretku ka buducnosti, to jest evropskim integracijama.

Osnovna primena sporazuma treba da se ostvari do juna, vreme kada se donosi odluka o napretku zemalja koje pretenduju na člasntvo EU što znači da primena sporazuma mora biti konkretna.

Polisa je loše resenje i mi smo uvek govorili i insistirali u Briselu da se ova stvar oko polisa osiguranja za automobile reši na način koji praktikuju sve zemlje u okruženju, dodala je ona.

(Izvor: B92)

 

Pogledajte još