EU: Uskoro nove runde dijaloga Beograda i Prištine

Serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje je okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Prevarili ste se ako ste mislili da je prošla runda (predsednika vlade Srbije) Ivice Dačića i (kosovskog premijera) Hašima Tačija kod Ketrin Ešton bila i poslednja"
, rekao je briselski diplomata dobro upućen u dosadašnji tok dijaloga.

On je objasnio da su u Briselu svesni da je pitanje primene sporazuma suviše komplikovano da bi se moglo rešiti isključivo na nivou radnih grupa i da će stoga biti neophodno da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou.

Ešton je sinoć, nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Luksemburgu tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.

"Ponudila sam im da učestvujem ne samo u primeni sporazuma, već i u razvoju budućih odnosa", rekla je Ešton na konferenciji za štampu.

Tanjugov izvor je rekao da je još rano govoriti kada će u Briselu biti održana prva runda dijaloga o implementaciji, jer sporazum najpre treba da bude potvrđen u beogradskim i prištinskim institucijama, nakon čega se očekuje niz sastanaka na ekspertskom nivou.

"Do juna ima još mnogo toga da se uradi", rekao je diplomata.

On je podsetio da će Evropski savet, koji tada treba da usvoji preporuku Komisije o otvaranju pregovora sa Srbijom, odlučivati ne samo na osnovu onoga što su se dve strane dogovorile, već i onoga što do tada bude primenjeno u praksi.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još