Sviđologija i vrste sviđova

Društveni analitičar i savremeni filozof iz Trstenika Nemanja Cvijetić jedan je od prvih lajkologa ( sviđijatar, prim. aut.) u Srbiji i napravio je podelu sviđova po vrstama, u nameri da olakša lajkovanje sadašnjim i budućim korisnicima društvenih mreža. Pa stoga imamo

1. Iskreni lajk – samo ime kaže. Neko od vaših prijatelja je postovao nešto što vam se iskreno dopada, te ste stoga rešili da to nagradite jednim lajkom. Lajkuje se obično levom rukom, od srca.

2. Slučajni lajk – nastaje obično prilikom skorlovanja na tačskrin telefonima, gde korisnik i ne zna da je nešto lajkovao. Obično se ne povlači da osoba koja je slučajno nešto sviđnula ne ispadne govedo u očima korisnika koji je nešto postovao. Nekome lajk mnogo znači, čak i slučajni.

3. Kurtoazni lajk – neko od vaših prijatelja je nešto postovao što ne privlači ama baš nikakvu pažnju auditorijuma na fejsbuku, pa ste stoga vi rešili da ga malo oraspoložite tako što ćete lajkovati vi. Prijatelji su prijatelji, čak i na fejsbuku.

4. Lajk + konstruktivni komentar – videli ste nečiji post i želite da iskažete svoje mišljenje, koje je, naravno, bolje i relevantnije od drugih mišljenja. Taj lajk služi kao najava dolaska vašeg komentara. '' Evo ga, sviđnuo je, sad će nešto da prokomentariše.''

5. Rizični lajk – neko od vaših internet prijatelja koji je zaboravio da ste još uvek živi je nešto postovao što vam se JAKO dopada, ali sad ste u dilemi. Ako lajkujete postoji rizik da se on seti da ste živi i da će hteti da zapodene neku konverzaciju, što vam nije u interesu nikako, ali opet, BAŠ vam se sviđa post dotičnog. Šanse da prođe su 50: 50.

6. Lajk prikrivenog značenja – možda i nazastupljeniji lajk od svih. Taj lajk govori – Draga osobo sa društvene mreže, mene ni najmanje ne zanima ovo što si ti postavio ili napisao, ja ovo lajkujem samo iz razloga što na jedan jako čudan i idiotski način želim da ti stavim do znanja da bih te, kad bi mi pala šaka, razmontirao kao stari kokošinjac.

Toliko. Najčešći lajkovi su vam dati na uvid. Dobro ih proučite i razmislite kako ćete sledeći put nešto sviđnuti. Velika vam je moć data u ruke, budite odgovorni.

Pogledajte još