Era četvrtastih žena: Nestaje figura peščanog sata!

0

Čini se da je klasičnoj figuri peščanog sata, vitkom struku i oblinama na pravim mestima – odzvonilo. Obim struka prosečne žene povećao se za 18 centimetara od 1950-ih, zbog čega žene sve češće imaju oblik "pravougaonika".

Najslavnije telo u obliku peščanog sata imala je Merilin Monro, a u današnje vreme to mesto je zauzela Kristina Hendriks. Ali, britansko istraživanje pokazalo je da se sve više žena udaljava od tog ideala.

Za savršenu figuru peščanog sata ženski bokovi i poprsje trebalo bi da budu iste širine, a struk izrazito uzak. Studija je pokazala da je takav oblik tela sve ređi.

Godine 1951. struk prosečne Britanke iznosio je 68,5 cm, dok su bokovi i grudi bili oko 25,5 cm širi od struka.

Istraživanjem u kom je učestvovalo 5.500 žena otkrili su da prosečan struk sada iznosi 86,3 cm. Bokovi i grudi povećali su se za samo 2,5 cm te su sada samo desetak centimetara širi od struka.

Rezultat je da skoro polovina Britanki sada ima telo „pravougaonika“, s malom razlikom između grudi, struka i bokova.

To je dovelo do toga da su žene poprimile debeljuškastu formu, dok je 38 posto žena svrstano među gojazne. Žene u Velikoj Britaniji sada imaju 3,5 kilograma više nego 1951. I iako su 3,8 cm više, sve upućuje na veći indeks telesne mase i sve češću gojaznost.

Izvor: The Daily Mail via Magazin.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.