Beograd: Administracija "pojede" 4,2% BDP-a

U razvijenim zemljama taj iznos je mnogo manji – u Austriji i Češkoj 2,8 odsto, Danskoj 2,1 odsto, Holandiji 1,7 odsto, rekao je Džozef Lauter, direktor USAID projekta za bolje uslove poslovanja, na skupu "Nove inicijative za unapređenje rada državne uprave" u Narodnoj skupštini.

Administrativne troškove moguće je smanjiti kroz ukidanje ili smanjenje brojnih zahteva, pojednostavljenje postupaka, racionalizaciju administracije i procedura, bolju razmenu podataka između državnih organa, naveo je on.

Efikasnije upravljanje u javnom sektoru, kako je dodao, neophodno je za unapređenje konkurentnosti srpske privrede i poslovnog okruženja.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma Srbija je po konkurentnosti na 95. mestu od ukupno 144 zemlje, i od 2008. godine pala je za deset mesta, rekao je za Tanjug direktor Srpskog menadžment centra Vladimir Obradović.

On je ukazao na neophodnost unapređenja efikasnosti menadžmenta u državnoj upravi, istakavši da menadžeri treba da budu dobri upravljači, da dobro organizuju rad i kadrove i da se njihov uspeh meri postignutim rezultatima.

"Proces pridruživanja EU zahtevaće veću profesionalizaciju menadžmenta u državnim službama i javnim preduzecima"
, rekao je Obradović.

On je najavio da će u maju i junu, u saradnji sa USAID-om, biti organizovani treninzi za menadžere u državnim institucijama u okviru istoimenog projekta čiji je cilj povećanje efikasnosti državne administracije.

Zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Radoslav Vujović rekao je da je parlament posvećen i opredeljen unapređenju rada administracije jer je, kako je kazao, imperativ efikasna, kvalitetna i ekonomična državna uprava.

Izvor: B92

Pogledajte još