Doktori su finiji prema mršavima

Istraživači sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru otkrili su da su doktori u bolnicama prijatniji prema mršavim pacijentima nego gojaznim.

Oni su takođe otkrili da doktori nisu ništa manje profesionalni prilikom postavljanja dijagnoze ili tretiranja bolesti, ali njihovi maniri se menjaju kada su u prisustvu gojazne osobe.

Istraživači veruju da do ove promene dolazi zato što zdravstveni profesionalci imaju manje poštovanja prema gojaznim pacijentima zato što smatraju da ne čine dovoljno kako bi sebi pomogli.

Ovakav odnos doktora mogao bi da ima uticaj na zdravlje gojaznih osoba pošto je istraživanje takođe pokazalo da manjak empatije kod doktora može umanjiti efiksanost zdravstvenog saveta.

Iako nije bilo promene u kvalitetu dijagnoze i lečenja, sami saveti koje su doktori davali gojaznim pacijentima odisali su drugačijim tonom.

„Kada lekari iskazuju više empatije, pacijenti će lakše prihvatiti određene promene i znatno će bolje reagovati na savet doktora“, tvrdi profesorka Kimberli Gudzun koja je vodila istraživanje.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još