Prodata ozloglašena klinika Medikus

Ljutfi Derviši, vlasnik klinike “Medikus” i jedan od optuženih za trgovinu organima, prodao je kliniku prošle jeseni jer, kako je naveo njegov branilac, nije mogao da plaća porez i račune za struju, preneo je BIRN.

To je saopšteno pošto je tužilac Euleksa Džonatan Ratel naložio Euleksovim policajcima da motre na kliniku nadomak Prištine zbog informacija da su u zgradi primećene nove aktivnosti.

Ratel je rekao da je natpis na klinici promenjen iz "Medikus" u "Medicinska klinika” i dodao da postoji osnovana sumnja da su jedan ili dvojica Euleksu od ranije poznatih doktora boravili na klinici.

Dervišijev branilac Li Slatengren je nazvao ove tvrdnje “neetičkim”, objasnivši da kliniku sada vode novi vlasnici koji su, kako je rekao, dobili dozvolu za rad kao nova klinika i da operacije sada rade novi doktori.

Istražitelji su privatnu kliniku zatvorili 2008. godine, u okviru preliminarne istrage. Zgrada je zaplenjena na osnovu sudskog naloga, a Dervišiju je zabranjeno da ulazi u objekat.

Bivši vlasnik klinike i njegov sin Arban Derviši su među sedmoricom kosovskih Albanaca i dvojicom stranih državljana optuženih za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonite medicinske radnje na klinici “Medikus”.

Dvojici stranih državljana, turskom doktoru Jusufu Sonmezu i izraelskom državljaninu Moši Harelu, sudi se u odsustvu.

Prema navodima optužnice, na klinici je obavljeno 30 ilegalnih operacija.

Siromašni davaoci su na Kosovo navodno dovođeni iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana pod lažnim obećanjem da će za svoje bubrege dobiti i do 15.000 evra.

Euleksovo tužilaštvo je navelo da su u nekim slučajevima primaoci organa plaćali više od 70.000 evra za bubrege. Svi optuženi, osim Dritona Jilte, koji je priznao krivicu po optužbi za nezakonite medicinske radnje, izjasnili su se da nisu krivi.

Klinika Medikus pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još