Sremska Mitrovica: Uhapšeni zbog prevara sa zemljom

Sumnja se da su na taj način oštetili budžet za više od 150.000 evra.

Kako je saopšteno, policija će protiv još osam osumnjičenih podneti krivične prijave zbog neosnovanog dobijanja i korišćenje kredita.

Uhapšeni su bivši načelnik za poljoprivredu Gradske Uprave Sremska Mitrovica G.Č. (43), predsednik komisije za izradu godišnjeg programa zaštite korišćenja poljoprivrednog zemljišta Sremske Mitrovice za 2011. godinu V.V (48), navodi se u saopštenju.

Policija je uhapsila i pravnika te komisije M.V. (52) iz Sremske Mitrovice, kao i veterinara veterinarske stanice u Indjiji V.DJ. (51) iz Indjije.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni J.E. (51) i P.M. (37) iz mesta Martinci, L.Č. (35) i DJ.Č. (63) iz Divoša, S.M. (61) i D.C. (54) iz mesta Jarak, R.V. (64) iz Laćaraka i Z.P. (46) iz Sremske Mitrovice.

U saopštenju se navodi da je uhapšeni G.Č. zloupotrebom položaja primio više dokumentacija koje je dostavljao komisiji za zaštitu korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Sremskoj Mitrovici.

On je, kako je saopšteno, u dogovoru sa V.V. i M.V, omogućio učešće i ostvarivanje zakupa državnog zemljišta na tri godine za osam osoba, od kojih su dvojica članovi familije osumnjičenog G.Č.

Tako su pribavili imovinsku korist od 158.745 evra. Tokom zakupa od dve godine plaćali su povlašćenu cenu po osnovu prava prečeg zakupa od 217,40 evra umesto 384,15 evra po hektaru, dodaje se u saopštenju.

Osmoro osumnjičenih, protiv kojih će biti podnete krivične prijave, terete se da su ostvarili "pravo prečeg zakupa zemljišta na osnovu uzgoja životinja, služeći se neadekvatnom fiktivnom dokumentacijom".

Dodaje se da su zemljište koristili, suprotno nameni, za proizvodnju useva koji će biti predmet dalje trgovine i njihove zarade ili davanjem u podzakup, umesto za proizvodnju kultura potrebnih za ishranu životinja u posedu.

Beta

Pogledajte još