Kačavenda ide u manastir ili u starački dom

"Posle penzionisanja, vladika može da traži da ode u manastir koji odabere, ali za to mora da dobije saglasnost novog vladike. Može, takođe, da ode i u starački dom ili u hotel, ali bi to morao sam da plaća od svoje penzije", kaže za “Blic” penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić, ne želeći da komentariše spekulacije da će vladika Vasilije svoje monaške dane provesti u manastiru Šišatovac.

Povratak životu običnog monaha za Kačavendu bi značio i odlazak iz "malog Versaja“, kako zbog luksuza nazivaju vladičanski dvor koji je tokom ratnih 90-ih godina izgradio u Bjeljini.

Minimalne penzije za sveštenike
Država će, po uredbi koja je u aprilu stupila na snagu, sveštenicima uplaćivati doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, na najnižu osnovicu koja je 19.498 dinara, kolika je prosečna sveštenička penzija. Država će obezbediti penzije za oko 2.000 sveštenika, od kojih je 1.700 iz SPC. Pravo na tu penziju imaju samo sveštenici koji obavljaju dužnost u eparhijama u Srbiji .

"Postoji mogućnost da razrešeni vladika i ostane u vladičanskom dvoru, ali samo ako se tako dogovori sa novopostavljenim episkopom", dodaje Kalezić.

Baš taj luksuz kojim je Kačavenda bio okružen, ali i njegov seksualni život, u suprotnosti su sa monaškim zavetom čednosti i siromaštva koji se odnosi i na vladike.

To znači vođenje usamljeničkog i neporočnog života, poslušnost i siromaštvo.

Kada je reč o mogućim krivičnim delima, Milan Antonijević iz Jukoma, ističe da Kačavendina homoseksualnost ne predstavlja razlog za sudsko gonjenje, ali zato narušava crkvene kanone.

"Krivično delo bi moglo da bude obljuba zloupotrebom položaja, za šta je zaprećeno od tri meseca do 12 godina zatvora, ako je obljubljen maloletnik", kaže Antonijević.

Istovremeno bi za podvođenje mogao da odgovara sveštenik koji je Kačavendi dovodio mladiće.

(Izvor: Blic - Marko R. Petrović)

Pogledajte još