Loša plata, stres, nema odmora: Novinarstvo je najgora profesija u 2013. godini

Od 200 profesija koje su rangirane od najviše do najmanje poželjne, prema faktorima poput okruženja, prihoda i stresa, na poslednjem mestu našao se posao novinara.

Toni Li iz ove kompanije kaže da se lista poželjnih profesija formira već 25. godinu za redom i da je novinarstvo uvek bilo pri dnu liste ali da je tokom godina sve više padalo dok se sada nije našlo na samom dnu.

On dodaje da postoje stari i novi razlozi zašto se novinarstvo ubraja u najgore profesije.

Stari razlozi zašto je taj posao najnepoželjniji:

1. Plata: U poređenju sa drugim poslovima, ovaj je loše plaćen.

2. Stres: Uvek je to bio jako stresan posao, što zbog rokova, što zbog toga što ste u oku javnosti, a pri tom drugi formiraju svoje mišljenje o onome o čemu izveštavate.

3. Radno vreme koje po pravilu ne postoji. Postoji vreme kad ste slobodni, ali ako se nešto dogodi van vašeg radnog vremena vi morate o tome izveštavati.

Novi razlozi zašto je novinarstvo nepoželjna profesija:

1. Zapošljava se sve manje novinara: Ovo je prva godina kada je zaposleno manje novinara nego prethodnih, a očekuje se da će ih do 2020. biti još manje, barem što se tiče štampanih izdanja.

2. Više je zahteva: Radno okruženje se pogoršava. Novinari su ranije bili odgovorni za pisanje tekstova koje će na vreme predati urednicima. Sada se od njih očekuje i da budu aktivni na Tviteru, pišu blog, snimaju video priloge... Očekuje se da rade više u isto vreme zbog čega je njihov posao postao zahtevniji nego ikada.

3. Nesigurnost: Sve više medijskih kuća se zatvara, sve ih se više prodaje, a zaposleni nisu sigurni što će se dogoditi s njima.

TOP 10 najgorih poslova:

1. Novinar
2. Drvoseča
3. Vojnik
4. Glumac
5. Radnik na naftnoj platformi
6. Mlekar
7. Očitavač brojila
8. Poštar
9. Krovopokrivač
10. Stjuard/stjuardesa

(Izvor: Hercegovina/Novi magazin)

Pogledajte još