Fantazija postaje stvarnost: Prva lego škola na svetu

Otvaranje ove škole je ideja vlasnika kompanije Lego, Kjelda Kirka Kristijansena, koji se nada da će škola pomoći gradiću u seoskoj oblasti Jutlanda da postane dečja prestonica zemlje.

Internacionalna škola u Bilundu kombinovaće internacionalni i danski školski sistem, a Lego će naglasiti kreativnost i igru.

Centrirana oko "učenja baziranog na pitanjima", osnovna ideja je da se deca motivišu da smišljaju sopstvena pitanja.

"U drugim školama uče vas da položite ispite, dok vas u Skandinaviji uče da mislite", kaže jedan od roditelja iz Bilunda.

Glavna nada škole je u kombinovanju ovog slobodnog i lakog pristupa učenju sa Lego istraživanjima dečjeg razvoja i internacionalnim školskim sistemom. Učenici će tako imati alat da istovremeno "misle" i "rade".

Direktor škole je britanski fizičar Ričard Metjus, koji je upravljao školama širom sveta.

"Ostavljanje vremena za kreativnost i igru i dovođenje u stanje toka je središte Legove filozofije, a eksperimentisaćemo i sa drugim idejama. Ipak, imamo i odgovornost, dečje obrazovanje je na prvom mestu, a nekad su stare metode najbolje“, kaže Metjus.

Škola u Bilundu je samo jedan od dugog niza projekata koje porodica Lego sponzoriše za ovaj gradić od šest hiljada stanovnika. Gradić je tako dobio drugi najveći aerodrom u Danskoj, a radi se i na izgradnji crkve, javnih infrastruktura, biblioteke i pozorišta.

Škola će biti otvorena od avgustu za decu od tri do sedam godina, dok će se učenici do 16 godina pridružiti do 2015. godine. Vlada će plaćati dve trećine školarine, a roditelji ostatak (oko 400 evra mesečno).

(Izvor: B92)

Pogledajte još