Fantazija postaje stvarnost: Prva lego škola na svetu

0

Za veliki broj ljudi nešto poput Lego škole je ultimativna dečija fantazija. Ta fantazija će za decu u Danskoj uskoro postati stvarnost. U avgustu će preuređena zgrada u Bilundu postati prva Lego škola na svetu.

Otvaranje ove škole je ideja vlasnika kompanije Lego, Kjelda Kirka Kristijansena, koji se nada da će škola pomoći gradiću u seoskoj oblasti Jutlanda da postane dečja prestonica zemlje.

Internacionalna škola u Bilundu kombinovaće internacionalni i danski školski sistem, a Lego će naglasiti kreativnost i igru.

Centrirana oko „učenja baziranog na pitanjima“, osnovna ideja je da se deca motivišu da smišljaju sopstvena pitanja.

„U drugim školama uče vas da položite ispite, dok vas u Skandinaviji uče da mislite“, kaže jedan od roditelja iz Bilunda.

Glavna nada škole je u kombinovanju ovog slobodnog i lakog pristupa učenju sa Lego istraživanjima dečjeg razvoja i internacionalnim školskim sistemom. Učenici će tako imati alat da istovremeno „misle“ i „rade“.

Direktor škole je britanski fizičar Ričard Metjus, koji je upravljao školama širom sveta.

„Ostavljanje vremena za kreativnost i igru i dovođenje u stanje toka je središte Legove filozofije, a eksperimentisaćemo i sa drugim idejama. Ipak, imamo i odgovornost, dečje obrazovanje je na prvom mestu, a nekad su stare metode najbolje“, kaže Metjus.

Škola u Bilundu je samo jedan od dugog niza projekata koje porodica Lego sponzoriše za ovaj gradić od šest hiljada stanovnika. Gradić je tako dobio drugi najveći aerodrom u Danskoj, a radi se i na izgradnji crkve, javnih infrastruktura, biblioteke i pozorišta.

Škola će biti otvorena od avgustu za decu od tri do sedam godina, dok će se učenici do 16 godina pridružiti do 2015. godine. Vlada će plaćati dve trećine školarine, a roditelji ostatak (oko 400 evra mesečno).

(Izvor: B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.