Otvara se nova istraga pogibije Liverpulovih navijača

Vrhovni sud u Londonu poništio je u decembru prvobitne presude za pogibiju Liverpulovih navijača, pošto su otkriveni tajni dokumenti u kojima se videlo da je policija prikrivala dokaze tokom istrage.

Lord Džastis Goldring nije precizirao tačan datum pokretanja nove istrage. "Mogu da kažem samo da će istraga biti pokrenuita početkom 2014", rekao je on.

Tragedija koja je odnela 96 života dogodila se tokom utakmice polufinala FA Kupa izmedju Liverpula i Notingem Foresta na stadionu "Hilsborou" 1989. godine.

Pripadnici obezbeđenja i policija pustili su na već krcat deo stadiona još nekoliko hiljada navijača Liverpula. Lljudi u prvim redovima bili su prignječeni na zaštitnoj ogradi, a niko od nadležnih, čak ni većina navijača nije primećivala šta se dešava, sve dok nije bilo prekasno.

Neki su bežali kroz mala vrata na zaštitnoj ogradi, dok su drugi pokušali da izbegnu katastrofu tako što su se popeli na žicu, a kada je ograda pukla bilo je jasno da ima žrtava i mnogo povređenih. Cela Velika Britanija gledala je tragediju u direktnom prenosu na BBC.

Izvor: b92

Pogledajte još