Nauka na državnim marginama: Ministarstvo ne plaća pretplatu za stručnu literaturu!

Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku (KoBSON), preko kojeg idu nabavke elektronskih izdanja naučnih časopisa i literature objavio je da Oxford University Press, jedan od najznačajnih izdavača stručne literature i naučnih časopisa, ukinuo pristup svojim časopisima za mrežu naučnih institucija u Srbiji:

- Pretplata koju finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je ukinuta zbog višemesečnog neplaćanja. Najavljeno je da će i ostali izdavači zbog velikog kašnjenja sa pretplatom uskoro učiniti isto. Ovakvi potezi Ministarstva guraju Srbiju u naučnu izolaciju i dugoročno onemogućavaju održivi razvoj države - prenose Građanske inicijative probleme u kojima su se našli srpski naučnici.

Zajedno sa KoBSON-om, Građanske inicijative su pozvale resorno Ministarstvo prosvete da hitno nastavi sa finansiranjem PISA testova koje omogućava neposredan uvid u pismenost i kompetencije kojima učenici raspolažu nakon završenog osnovnog obrazovanja, kao i nastavljanje plaćanja pretplate za naučne časopise.

- Adekvatna i efikasna reakcija Ministarstva prosvete na propuste koji su učinjeni jedini je način da se potvrdi ozbiljan pristup reformi obrazovnog sistema u Srbiji - ističu iz Građanskih inicijativa.

(old_image)

KoBSON je pozvao sve koji shvataju problem u kom su se našli srpski naučnici da potpišu online peticiju i podrže gorenavedenu molbu koju su uputili nadležnom ministarstvu.

Pogledajte još