Da li i koliko možete da izdržite bez mobilnog telefona?

"O Bože, ne, ne želim da dam moj mobilni telefon", to je prvo prošlo kroz glavu 16-godišnjoj Izabeli, kada je pre nedelju dana predala svoj pametni telefon.

Ona i skoro svi učenici drugog razreda gimnazije "Martino-Katerineum" i još jedne srednje škole u Braunšvajgu, odrekli su se na nedelju dana od pametnog ili mobilnog telefona.

Interesovanje medija za mali projekat grada Braunšvajga bilo je ogromno, kaže upravnik škole Manfred Vildhage.

"Štampani mediji, radio, televizija - svi su bili tamo", navodi on.

Učenici su učestvovali u eksperimentu na slobodnoj bazi. Čak 80 odsto mladih predalo je svoje pametne telefone i tako se odreklo interneta, telefona, budilnika, sata, programa za četovanje, društvenih mreža, muzike…

Kelnski stručnjak za zavisnost od medija Markus Virc, kaže da nije lako prepoznati moguću zavisnost.

"Istraživanje još nije toliko odmaklo da možemo da povučemo jasnu granicu između zavisnosti i neproblematičnog korišćenja", navodi on.

Uprkos početnim sumnjama, učenica Izabela smatra da je eksperiment "bio super". Nije joj bio veliki problem da se odvikne od telefona, čak iako je mobilni ranije intenzivno koristila.

Uprkos tome ističe da je pametan telefon ponekad vrlo praktičan.

"To primećujem kod malih stvari, kada, na primer, moram da otkažem neki sastanak“, kaže ona.

Za to je morala da ode u kancelariju direktora škole kako bi telefonirala.

Međutim, ona kaže da se sada oseća slobodnije.

"Ponekad mi je bolje bez telefona, zato što mi ljudi tada ne pišu neprestano", objašnjava ona.

Ona sada može bolje da se isključi i uživa u svom miru. Ipak, ne želi da zauvek bude bez mobilnog - kako bi bila dostupna roditeljima ili da bi na brzinu otkazala sastanak prijateljima.

Stručnjak Markus Virc kaže da bez mobilnog primećujemo da su mnoge stvari komplikovanije, i to je, kaže, "glup osećaj". Ali on smatra da to nema nikakve veze sa zavisnošću.

Čak i kada bismo bili zavisni od mobilnog, patnja najčešće nije tako velika. Jer, zahvaljujući društvenim medijima, ne osećamo se isključeno.

Vric kaže da je neophodna budnost u vezi sa korišćenjem pametnih telefona, ali istovremeno priznaje: "Već četiri godine nudimo savetovanje i na tu temu, i do sada nisam imao nikoga ko je došao da potraži savet zbog korišćenja mobilnog telefona".

(Izvor: dw.de - Klaus Jansen, Ivana Ivanović)

Pogledajte još