Dačić: Neko je morao ovo da uradi

Dačić je raspravu otvorio govoreći o zadatim okvirima u kojima su se pregovori sa prištinom odvijali.

"Ovo su svakako bili najteži politički pregoivori o KiM, jer su bili prvi pregovori koji su vođeni posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i posle činjenice da je jedan značajan broj zemalja priznao tako jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost", kazao je premijer.

Takođe, nastavio je on, zadati okviri su bili da je rezolucijom Generalne Skupštine UN posredovanje prebačeno na EU, a Srbija je bila, podsetimo i jedan od opredlagača te rezolucije.

Već na početku izlaganja premijra su poslanici DSS počeli da prekidaju dobacivanjem, na šta je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izrekao opomenu. "Ako imajte nešto da kažete uzmite mikrofon....Ja sam predsednik Vlade i govorim u ime nje. Želim da obrazložim okvire u kojima sam se kretao, a oni su i da je savet EU utvrdio pre dve godine da je Kosovo ključni politički kriteijum za dalje EU integracije. Okvir je bio i da je Nemačka ubacila paralelne institucije kao jedan od uslova za njen pristanak za evropske integracije Srbije", rekao je Dačić.

On je podsetio na brojne propuštene prilike poput dejtona, 5. oktobar, dodajući da je sada prilika da probamo da na drugačji načim branimo naše interese, a ne da slavimo naše poraze, kao što ih slavimo već više vekova.

"Pre 32 godine, predsedništvo SFRJ uvelo je vanredno stanje na KiM. Tada sam imao 15 godina i od tada smo gotovo svo vreme živeli u vanrednim stanjim, ratovali smo, imali sankcije i mučili se, imali smo i bombardovanje, gubili smo i bitke i teritorije, sami sebe pljačkali..." kazao je Dačić, koji je ponovo bio prekinut, ali ovaj put glasnim aplauzom.

Na takvu reakciju on je rekao da se nada da će poslanici tako glasno "braniti Kosovo i napolju", a ne kao što su ga do sada branili po salonima, paljenjem džamija i ambasada. Na upadice poslanika DSS, Dačić je rekao da je Kosovo postalo nezavisno upravo za vreme njihove vlade."Ovo je pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, već za čitavu Srbiju, biramo da li ćemo Srbiju sutra imati u narodnim kuhinjama i ugusesnu u suzama, ili jaku i prosperitetnu", rekao je Dačić.

On je posalničkoj grupi DS S poručio da su u ogomnoj manjini i da ta činjenica ne znači i da su u pravu, već da treba da poštjuju mišljenje većine da rade i interesu Srbije.

"To što neko neće da laže o Kosovu ne znači da ga manje voli od vas. Ratovali smo, zemlja se mučila pod sankcijama, gubili smo bitke i teritorije, sami sebe pljačkali tokom traznzijicije i samo ako budemo imali hrabrosti i sami sebe ne budemo lagali, imali viziju, naša generacija će uspeti da od Srbije napravi prosperitetnu Srbiju", rekao je Dačić i dodao da je o to bio razlog zašto se pregovaralo sa Prištinom i podvukao da je to rađeno zato da bi se stavila tačku na prošlost, bedu i poraze.

"Neko je to morao da uradi, da iz ničega dobijemo ništa. Znamo da je premalo, znamo da nemamo Kosovo već dugo vremena, imamo na jednom malom delu, i naravno da smo ih sačuvali", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, bivše vlasti iz godine u godinu gradili su suverenitet Kosova ništa ne radeći na terenu i samo pričajući da je Kosovo Srbija.

"Koliko ste institucija zatekli, a koliko ih imamo danas, pričali ste da je Kosvo Srbija, ništa ne radeći na terenu. Do pre neki dan su te vše isntitucije zvali parlalenim, tražili da ih ukiniemo, mogli smo sve to da ignorišemo, da postanemmo evropska Sverena Koreja, da topove usmerimo ka Kosovu, i šta bi onda bilo, povedili bi sa vama na čelu? “, zapitao je Dačić poslanike DSS.

On je dodao da bi se desilo to ili ono što bi se dogovdilo RS da nije bilo Dejtonskog sporazum. "Sve su to bile naše svete srpske zemje, neka se neko seti izbeglica, kolona, stradalih civila, a sada su Gotovina i Markač na slobodi, a gde smo mi? Nepravdu nismo mogli da dozvolimo, nepravdu u kojoj niko ne bi odgovarao, u kojoj bi Kosovo bilo priznato i nastavljalo ka Evropi, a mi ponovo eskomunicirani, zaboravljeni i skrajnuti u Evropi", zaključio je Dačić.

Premijer je i ovoga puta ukazao da Srbiji treba život, a ne žrtve.

Izvor: B92/Tanjug

Pogledajte još