Pažnja, pažnja: Lažne hiljadarke kruže Srbijom

0

Radnici menjačnica u Srbiji upozoravaju građane da vode računa prilikom svakog korišćenja novca jer su poslednjih dana kod nas ponovo aktuelne lažne novčanice od po 1.000 dinara, piše "Kurir".

Prema njihovim rečima, kruže dve vrste falsifikata.

„Nailazi se na novčanice koje su vrlo loše urađene i lako je primetiti da su falsifikati. Već pri dodiru papira moguće je osetiti da je reč o lažnoj novčanici. Boja je dosta tamnija nego što je prava, a na njoj nema ni srebrne niti, a ni žiga. Takve lažnjake vrlo je lako prepoznati, naročito nama koji smo non-stop u kontaktu s novcem“, navode u menjačnici.

Prijavite banci ili MUP-u

Ukoliko naletite na novčanicu koja je falsifikat, ili sumnjate da jeste, neophodno je da je predate bilo kojoj banci ili MUP-u.

Ni slučajno nemojte da je pustite u dalji protok jer je to krivično delo.

Drugi građani ipak treba malo bolje da pogledaju šta dobijaju i stavljaju u svoj novčanik.

„S druge strane, ima i onih falsifikata koji su tako dobro urađeni da običan građanin ne bi mogao da prepozna pa čak i da je zagleda. Te novčanice imaju istu boju kao prave, isti papir, a jedina razlika je u hologramu“, kaže za „Kurir“ M. T., dugogodišnji radnik menjačnice iz Beograda.

Prema njegovim rečima, lažne novčanice uglavnom se pojavljuju u vreme kada ljudi troše mnogo više novca nego inače. Pred novogodišnje praznike, velike slave ili kao sada pred Uskrs i 1. maj.

„Falsifikati se pojavljuju baš pre praznika jer se očekuje veliki promet novca, dosta kupovine, više plaćanja i manje opreznosti“
, kažu radnici menjačnica.

(Izvor: Kurir)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.