Pažnja, pažnja: Lažne hiljadarke kruže Srbijom

Prema njihovim rečima, kruže dve vrste falsifikata.

"Nailazi se na novčanice koje su vrlo loše urađene i lako je primetiti da su falsifikati. Već pri dodiru papira moguće je osetiti da je reč o lažnoj novčanici. Boja je dosta tamnija nego što je prava, a na njoj nema ni srebrne niti, a ni žiga. Takve lažnjake vrlo je lako prepoznati, naročito nama koji smo non-stop u kontaktu s novcem", navode u menjačnici.

Prijavite banci ili MUP-u

Ukoliko naletite na novčanicu koja je falsifikat, ili sumnjate da jeste, neophodno je da je predate bilo kojoj banci ili MUP-u.

Ni slučajno nemojte da je pustite u dalji protok jer je to krivično delo.

Drugi građani ipak treba malo bolje da pogledaju šta dobijaju i stavljaju u svoj novčanik.

"S druge strane, ima i onih falsifikata koji su tako dobro urađeni da običan građanin ne bi mogao da prepozna pa čak i da je zagleda. Te novčanice imaju istu boju kao prave, isti papir, a jedina razlika je u hologramu", kaže za "Kurir" M. T., dugogodišnji radnik menjačnice iz Beograda.

Prema njegovim rečima, lažne novčanice uglavnom se pojavljuju u vreme kada ljudi troše mnogo više novca nego inače. Pred novogodišnje praznike, velike slave ili kao sada pred Uskrs i 1. maj.

"Falsifikati se pojavljuju baš pre praznika jer se očekuje veliki promet novca, dosta kupovine, više plaćanja i manje opreznosti"
, kažu radnici menjačnica.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još