Skupština: Većina najavila podršku sporazumu

Sednica Skupštine na kojoj se debatuje o briselskom sporazumu počela je danas oko 11.20, izlaganjem premijera Srbije Ivice Dačića, a očekuje se da će trajati do kasno u noć.

Nakon govora Dačića, usledio je deo u kom se poslanici javljaju za reč i govore o sporazumu koji su parafirali srpski i kosovski premijeri 19. aprila u Briselu. Kao i prvi deo sednice, u kom je došlo do replika između premijera i DSS, ni ovaj nije lišen „skretanja s teme“.

Među prvim poslanicima koji se javio za reč i rekao da će SPO-DHSS podržati predlog sporazuma Beograda i Prištine i tražiti njegovu punu primenu, bio je predsednik te poslaničke grupe Aleksandar Jugović.

"Izboren je sporazum o unutrašnjoj podeli suvereniteta između većinske albanske i manjinske srpske nacionalne zajednice. Izboren je najveći maksimum i ovaj sporazum je u najvećem interesu Srbije i naroda na Kosovu i Metohiji. Zato će ga poslanički klub SPO-DHSS podržati i tražimo njegovu punu primenu", rekao je Jugović.

Pregovarački tim Beograda je, kako je dodao Jugović, u Briselu izbegao dramatične posledice odbijanja sporazuma, otvorio je vrata ekonomskog opravaka, osigurao grancije EU za visok stepen samouprave za Srbe i čvrste veze sa Srbijom.

Uz podsećanje da je Srbija Kumanovskim sporazumom prihvatila da povuče svaku vlast sa Kosova i Metohije, Jugović je kazao da je za proteklih 14 godina još nekoliko desetina hiljada građana napustilo Kosovo, da se dogodio pogrom, a da se tamo nisu vratili ni vlast, ni uprava, ni sudovi Srbije.

Poslanički klub "Zajedno za Srbiju" podržaće predloženi briselski sporazum, najavio je šef tog poslaničkog kluba Dušan Petrović, navodeći da je u pitanju teška odluka, ali odluka koja nije imala nikakvu alternativu.

Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor izjavio je danas da Vlada Srbije nije potpisala kapitulaciju i nije prodala Kosovo u Briselu, a da je poslanici te stranke podržavaju u stremljenjima ka sto široj autonomiji Srba na Kosovu. Pastor je istakao da treba da se oda priznanje članovima pregovaračkog tima, pre svega premijeru Ivici Dačiću i prvom potredsedniku vlade Aleksandru Vuciću i da im se pruži podrška ovakvom načinu vođena poplitike.

Narodni poslanik Zaharije Trnavčević je rekao da briselski sporazum Beograda i Prištine doživljava kao usputnu etapu ka konačnom rešenju za Kosovo, i da zato podržava izveštaj vlade o pregovorima. Trnavčević, koji je predsednik Bogate Srbije u parlamentu, smatra da treba težiti tome da Srbija i Kosovo budu zajedno primljeni u EU.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš najavio je takođe da će poslanici te stranke glasati za vladin izveštaj o pregovorima s Prištinom, jer je LSV uvek spreman da podrži vladu kada ide putem evropske integracije.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije podržava izveštaj vlade o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, ali očekuje da on samo bude prvi korak ka rešavanju pitanja statusa Kosova, izjavio je danas u parlamentu poslanik te stranke Borislav Kovačević.

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je danas da će podržati sporazum Beograda i Prištine jer je balans izmedju želja i mogućnosti i izrazio bojazan da će se u slučaju da ne bude realizovan sporazum iz Brisela dogoditi nova "Oluja" kao posle odbijanja plana Z4 u Hrvatskoj, kada je iz te države proterana većina.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Pogledajte još