Srbija: Pogine 800 ljudi godišnje u saobraćajnim nesrećama

"Najviše stradalih je u starosnoj dobi od 18 do 25 godina, a 10 odsto svih stradalih su mališani", rekla je doktorka Mirjana Tošić iz Instituta "Batut" na skupu, povodom Nedelje prevencije povreda u saobraćaju koja se obeležava od 22. do 28. aprila.

Na skupu je istaknuto da je u poslednjih 31 godinu na putevima u Srbiji poginulo je 41.064 ljudi, a povređeno 614.437 osoba.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branimir Miletić je ukazao da je od početka godine na putevima u Srbiji poginulo 128 ljudi, što je devet manje nego u istom periodu prošle godine.

On je rekao da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda nepropisna i neprilagođena brzina i da je ona uzrok više od 50 odsto nezgoda sa smrtnim ishodom.

"Na insistiranje MUP-a nivo vezivanja sigurnosnih pojaseva je 2001. godine sa nekoliko procenata povećan na skoro 90 odsto i te godine je broj poginulih smanjen za 428 lica. Ovaj podatak najbolje govori o značaju vezivanja", rekao je Miletić.

On je ukazao i na pozitivne efekte primene Zakona o bezbednosti saobraćaja, gde je na godišnjem nivou smanjen broj poginulih za 253 osobe.

Prema istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, danas se na prednjim sedištima vezuje 53 odsto ljudi, a na zadnjim svega tri odsto.

Izvor: Tanjug/Novi Magazin

Pogledajte još