Sastanak Filea i Nikolića

On je dodao da se Evropska komisija neće mešati u eventualnu odluku srpskih vlasti o raspisivanju referenduma.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu, File je rekao da kakva god da bude odluka srpskih vlasti o referendumu, to ne treba da odloži proces "već da osigura implementaciju sporazuma".

Nikolić je rekao da Srbija mirno čeka odluku EU u junu i naglasio da su vlasti u Beogradu uradile sve što su mogle za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da vlada ima pravo da proveri podršku građana sporazumu sa Prištinom na referendumu, ali je istakao da je srpska zajednica na KiM, posebno na severu, tim sporazumum obezbedila više prava nego što je do sada uživala.

Predsednik Nikolić je posle sastanka sa evropskim komesarom Sstefanom Fileom poručio da Srbija mirno očekuje odluku EU o otvaranju pregovora o članstvu, i da je siguran da će u junu ili svakako do kraja ove godine taj cilj biti ispunjen.

"Rad na sporzumu sa privremenim institucijama u Prištini bio je veoma težak. I sami vidite kako je reagovao deo javnosti, ali ja očekujem da narodna skuspstina prihvati ono što je vlada dogovorila. A, ako je vlada odlučila da proveri stav i mimo skupštine, ona na to ima pravo i na referendumu", rekao je Nikolić.

"Moje mišljenje je da je srpska zajednica na Kim, posebno na severu ovim sporazumom obezbedilia više prava nego što je do sada uživala i potpuno ih formalizovala u odnosu na EU, tako da su ona sada izvorna, a to nisu nelegalne niti paralelne strukture, već strukture srpske zajednice na Kosovu", zaključio je predsednik Srbije.

File, koji je u Beogradu od juče, razgovarao je i s premijerom Srbije Ivicom Dačićem,potpredsednikom Aleksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade zaduženom za evrointegracije Suzanom Grubješić.

Visoki evropski zvaničnik je učestvovao i na konferenciji posvećenoj pokretanju projekta za jačanje policije i pravosudnih organa u borbi protiv korupcije, koji zajednički finansiraju EU i Savet Evrope.

File je doputovao u Beograd nekoliko dana nakon što je Evropska komisija preporučila šefovima diplomatija EU da otvore pristupne pregovore sa Srbijom.

Izvor: b92

Pogledajte još