Republika Srpska: Više penzionera nego radnika

Predstavnici Saveza sindikata RS danas su obavestili premijerku RS Željku Cvijanović da trenutno u RS ima 388 više penzionera nego radnika za koji se uplaćuju doprinosi, upozoravajući da je to almarantan podatak koji traži hitne mere.

Broj penzionera u RS premašio je 238 hiljada.

U proteklih sedam godina broj penzionera u Republici Srpskoj povećan je za više od 40 hiljada, dok je istovremeno broj radnika smanjen za oko osam hiljada.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić još je upozorila da je u RS oko 155 hiljada nezaposlenih, da rastu troškovi života, dok pada kupovna moć stanovništva, kao i prosečna plata.

Prema njenim rečima, sve ovo bili su razlozi za hitan sastanak sa premijerkom RS.

"Položaj radnika u RS je izuzetno loš i ne trpi odlaganje problema", istakla je Mišić.

Sindikat RS je od premijerke Cvijanović zatražio da se ne smanjuju plate i otpuštaju radnici u javnim preduzećima, već da se utvrdi odgovornost rukovodilaca za teško stanje u tim preduzećima.

"Samo smeniti te osobe ne znači ništa, jer oni nastavljaju da uživaju u svom bogastvu", rekla je predsednica Saveza sindikata RS.

Dalje je zatraženo da se u ovoj godini ne otvara pitanje novog zakona o radu, jer se RS nalazi u recesiji, što bi dodatno ugrozilo stečena prava radnika.

Osim toga, Sindikat je zatražio da se u skupštinsku proceduru vrati zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Beta

Pogledajte još