Evropljani imaju sve manje poverenja u EU

Sudeći prema rezultatima ispitivanja, naročito kritični prema EU su stanovnici takozvanih kriznih zemalja, pre svega Španije.

Čak 72 odsto Španaca nema poverenje u EU, što znači da u Španiji živi više evropesimista nego u Velikoj Britaniji koja se već poigrava idejom napuštanja unije.

U Britaniji je prema anketi, skoro 69 odsto građana ne veruje evropskoj zajednici, preneli su evropski mediji.

Iznenađenje predstavlja činjenica da se slične tendencije beleže u Nemačkoj i Francuskoj, dvema tradicionalno veoma proevropskim zemljama. Više od polovine Nemaca (59%) i Francuza (56%) više ne gaji poverenje u uniju. Poređenja radi, 2007. godine ih je bila samo trećina.

Anketa Eurobarometra sprovedena je u šest najvećih država EU: Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Francuskoj, Italiji i Poljskoj u kojima živi 350 od 500 miliona građana EU.

Glavne uzroke ovakvog raspoloženja, analitičari vide u masovnoj nezaposlenosti, nedostatku perspektive za mlade ljude i smanjenja socijalnih davanja u Evropskoj uniji.

To je uvideo i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso koji je upozorio u ponedeljak da populističke i nacionalističke snage ugrožavaju evropski san. Osim toga, Barozo je izrazio sumnju u nastavak dosadašnje politike štednje jer je ona, kako je naveo, u mnogim vidovima došla do svojih granica.

Izvor: Tanjug/B92

Pogledajte još