Stanojević: Srbijagas ne može da bankrotira

0

Pomoćnik ministra energetike Srbije Petar Stanojević izjavio je da preduzeće Srbijagas ne može da bankrotira.

Podela ili restrukturiranje Srbijagasa, prema rečima Stanojevića, neće uticati na izgradnju Južnog toka, kao ni na partnerstvo s ruskim Gaspromom.

„Srbijagas neće bankrotirati, jer ne može da bankrotira zato što je javno preduzeće… Srbijagas mora da podeli delatnost prema Zakonu o energetici i da za svaku od delatnosti, i za transport i za trgovinu, vodi odvojene račune“
, rekao je Stanojević agenciji Beta.

On je rekao da reforme u energetskom sektoru koje sprovodi Ministarstvo energetike treba da povećaju stabilnost na tržištu gasa u Srbiji, da donesu pogodnosti za potrošače, što se ogleda u „obezbedjivanju boljeg kvaliteta gasa i predvidive cene gasa koja će biti regulisana na transportu“.

„To će biti i ponovljnije za zaposlene u Srbijagasu. Te reforme su u skladu i sa direktivom EU i sa zakonom o energetici. Jasno nam je da postoji zabrinutost u vezi promena koje moraju da budu napravljene, ali trenutna finansijska situacija Srbijagasa od nas zahteva da ga refomrišemo što pre. Mogu da vam kažem da će se taj plan i ostvariti“,
rekao je Stanojević.

Generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović izjavio je ranije da će Srbijagas otići u stečaj ako se bude podelio i restrukturirao kako je predložilo Ministarstvo energetike.

On je kazao da bi, po tom modelu, sve što valja bilo prebačeno u preduzeće Transgas, a problemi bi ostali Srbijagasu i dodao da „treba jasno da se kaže da je stečaj Srbijgasa cilj tog modela“.

Bajatović je naveo i da bi moglo da dodje do problema i u strateškom partnerstvu s ruskim Gaspromom: „Može da se otvori veliki fond problema, pravnih ali i političkih“.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.