Ko to duguje 170.000 EUR za struju?

Kada je reč o privredi, “Novosti“ navode da su se računi za električnu energiju najviše namnožili u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor", koji duguje 4,4 milijarde dinara za struju, a odmah iza njega je i "Zastava energetika" iz Kragujevca, koja u "fioci" preduzeća drži tri milijarde dinara duga.

Iz "Elektroprivrede Srbije" kažu da je napravljen operativni plan isključenja neplatiša, kako za domaćinstva tako i za privredu, koji startuje odmah nakon praznika.

“Oko 85.000 kupaca je u statusu obustave električne energije. Posle ‘Bora’ i ‘Zastava energetike’, od firmi najviše duguje ‘Petrohemija Pančevo’ - 2,6 milijarde dinara i ‘Azotara Pančevo’, koja treba da plati 1,3 milijarde dinara zaostalih računa”, rekao je Željko Marković, direktor distribucije EPS-a.

Od pet najvećih dužnika među građanima, dodaju u EPS-u, četiri domaćinstva su u Kragujevcu, a jedno u Beogradu. Najveći dug pojedinačnog potrošača od 19 miliona dinara zabeležen je u Kragujevcu.

Nakon završetka akcije reprograma, u EPS se slilo sedam milijardi dinara. Na šalter EPS-a za gotovo dva meseca, od ukupno 600.000 onih koji duguju, javilo se 110.000 domaćinstava i firmi, kojima je otpisano 1,3 milijarde dinara kamate.

Prema stepenu procenta naplate, ubedljivo su "najgori" Kuršumlija i Lebane, u kojima čak 86 odsto građana ne plaća struju. Odmah iza je i Smederevska Palanka, u kojoj 82 odsto potrošača ima nagomilane račune za električnu energiju.

Troškovi ponovnog uključenja struje iznose od 1.440 dinara do 4.512 dinara.

(Izvor: Novosti, B92 )

Pogledajte još