Prosečna srpska plata nedovoljna za more

Sa prosečnom platom od 43.000 dinara, četvoročlana porodica iz Srbije mogla bi da ode na skromno letovanje, ali pod uslovom da pre puta napuni cegere hranom, navode “Novosti”. Porodice sa predškolskom decom, koje letuju van sezone, imaju i izbora gde će se i kako odmarati, dok sa školskom moraju da se ograniče na sopstveni prevoz, pun gepek i okolne zemlje.

“Za prosečnu platu porodica može da uplati smeštaj na Jonskom moru, jer mnogi apartmani ne naplaćuju smeštaj deci. Vanpansion je jeftiniji u manjim mestima, kao i prevoz van špica sezone”
, kaže za “Novosti” Ljubiša Nešovanović iz agencije "Robinsona".

“Ukoliko sami spremaju hranu i ponesu namirnice mogu da se, kako bi rekli, ‘skockaju’ sa jednom platom. U turizmu, inače, važi pravilo: koliko si platio aranžman toliko novca treba da poneseš na put”
, navodi on.

Ukoliko, dakle, porodica ponese čajne kobasice, kesice supa, krompir, zejtin i još neke namirnice može, bez problema, da letuje u Grčkoj u apartmanu. Problem je što porodice sa školskom decom na odmor ne mogu da krenu pre sredine juna.

Trokreventni studio u Nei Poriju 26. juna košta 155 evra. Deca do 12 godina plaćaju samo prevoz - 50 evra. Porodici se, čak, više isplati da ide u junu, jer će uštedeti 100 evra, koliko košta erkondišn po smeni.

U "Argusu" četvoročlana porodica može sa jednom platom da ode, čak, i u Tursku. Paket-aranžman za 11. jun košta 149 evra i obuhvata autobuski prevoz, 10 noćenja sa doručkom i osiguranje.

Međutim, porodicama se ponekad više isplate polupansioni u hotelu. Sredinom juna 10 polupansiona u bugarskom Sunčevom Bregu sa prevozom i osiguranjem košta 209 evra po osobi. Deca do 13 godina plaćaju za trećinu manje.

U "Olimpik travelu" prodaju povoljno aranžmane za Crnu Goru, pa 10 polupansiona u Sutomoru sredinom juna košta 210 evra. Deca do 12 godina plaćaju pola cene. Isti aranžman u Herceg Novom je 230 evra.

“Sve aranžmane, čak i u špicu, osmislili smo tako da dvoje mogu da letuju sa jednom prosečnom platom. Spustili smo cene u odnosu na lane i radimo sa minimalnom zaradom, jer imamo fiksni zakup i svoj vozni park. Oko 70 odsto putnika su stari putnici i 40 odsto aranžmana za Grčku je već prodato”, kaže Zorica Stanić iz "Banbusa".

Četvoročlanoj porodici koja ide na sever Grčke najviše se isplati da putuje kolima, jer će ih benzin i putarina koštati oko 160 evra. Autobusom je karta 60 evra.

Isto važi i za Crnu Goru, gde mogu da odu i vrate se za 100 evra. Do Bugarske i Turske (Kušadasija) se, međutim, više isplati ići autobusom.

Avionski prevoz nemoguće je "upakovati", jer dve karte bez takse iznose koliko i jedna prosečna plata, a deca u čarter saobraćaju plaćaju punu cenu i sve takse.

Izvor: B92, V.Novosti

Pogledajte još