Zbog šverca cigareta država gubi milione

Akcija suzbijanja nelegalnog prometa rezanog duvana i opreme za duvan, koja se sprovodi na teritoriji cele zemlje, samo tokom prošle nedelje, rezultirala je zaplenom 68 kilograma duvana, 1.165 kutija filter papira i 132 mašinice za uvijanje duvana.

Protiv 36 osoba podnete su prekršajne prijave zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljenog skladištenja robe, pišu Novosti.

Zajedničkom akcijom carinika i pogranične policije nedavno je na graničnom prelazu Gostun sprečen pokušaj krijumčarenja 121.200 paklica cigareta iz Srbije, što je jedna od većih zaplena u ovoj, ali i u prošloj godini. Cigarete „marlboro“, kako su „Novosti“ već pisale, a čija je vrednost 1.285.400 dinara, otkrivene su u tovarnom delu kamiona, crnogorske registracije, ispod vreća u kojima se nalazila stočna hrana, koja je prethodno ocarinjena.

"Ne računajući ovu zaplenu, od početka godine carinici su na graničnim prelazima zaplenili više od 150.000 paklica različitih vrsta cigareta, vrednosti od skoro šest miliona dinara. Samo lane, zaplenjeno je nešto više od 190.000 paklica, čija se vrednost procenjuje na skoro 17 miliona dinara", kažu u Upravi carine.

Trgovina duvanskim proizvodima, zaobilaženjem plaćanja potrebnih poreza i carinskih dažbina, u Srbiji je već niz godina jedan od „unosnijih poslova“. Najveći „bum“ doživela je tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je naša zemlja bila pod sankcijama. Zbog toga je u toku nekoliko postupaka i to pred Odeljenjem za organizovani kriminal.

Podgoričanin Anton Stanaj pre dve godine osuđen je u Specijalnom sudu u Beogradu na šest i po godina zatvora kao organizator kriminalne grupe regionalnog šverca cigareta. Pošto je položio jemstvo od 400.000 evra pušten je iz pritvora do pravosnažnosti presude. Međutim, u martu ove godine ubijen je u Sudanu. Stanaj je, kako je utvrđeno tokom postupka, krijumčarenjem cigareta, sa pripadnicima svoje kriminalne grupe, oštetio budžet Srbije za više od deset miliona evra

Uskoro u Specijalnom sudu treba da započne novo, drugo po redu suđenje Stanku Subotiću Canetu, koji je prvostepenom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud bio osuđen na šest godina zatvora. Subotić, koji je u bekstvu, osuđen je krajem oktobra 2011. godine u odsustvu kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i tokom 1995. i 1996. godine oštetila državu za 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Krajem prošle godine izrečena je presuda Siniši Stojčiću, bratu nekadašnjeg zamenika ministra policije Radovana Stojčića Badže, koji je kao organizator grupe koja je švercovala cigarete osuđen na pet godina zatvora. Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne uprave carina, koji je optužen i u postupku protiv Subotića, osuđen je na tri godine zatvora. Šest pripadnika te grupe osuđeno je na kazne zatvora od jedne do tri godine, a dvojica su oslobođena optužbi. O ovoj presudi uskoro treba da raspravlja Apelacioni sud.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, ova grupa pribavila je protivpravnu imovinsku korist od oko 9,9 miliona dinara. U presudi se kao organitozator pominje i Stojčićev brat Radovan, jer je, kako se tvrdi, zloupotrebom službenog položaja sprečavao da bude otkriven šverc duvana, ali protiv njega postupak nije vođen, jer je u međuvremenu ubijen.

Pred sudom je u toku glavni pretres protiv Bojane Jeremić, udovice Vladimira Kovačevića Trefa, koja je sa Kertesom i još tri osobe optužena da je na čelu grupe koja je od šverca cigareta protivpravno stekla više od 50 miliona maraka. Prvobitno, ovim postupkom bili su obuhvaćeni i Mirjana Marković i njen sin Marko Milošević, ali je on protiv njih u prekidu pošto su u međuvremenu dobili azil u Rusiji.

Izvor: B92, V.Novosti

Pogledajte još