Godišnjica ustanka: U ponedeljak otvaranje Miloševog konaka

0

Nova stalna postavka u obnovljenom Konaku kneza Miloša Obrenovića u Topčideru biće otvorena u ponedeljak, povodom 198. godišnjice Drugog srpskog ustanka.

Postavka će biti otvorena na pravoslavni praznik Cveti kada je i podignut Drugi srpski ustanak 1815. godine koji je predvodio knez Miloš Obrenović.

U Konaku kneza Miloša u Topčideru biće izložene dve stalne postavke, a povremeno će biti organizovane i tematske izložbe, najavili su organizatori.

U prizemlju Konaka biće postavljena izložba pod nazivom „Život u Srbiji u 19. veku“, koja opisuje građansko i seosko domaćinstvo i uticaje vekovnog života u okvirima Osmanskog carstva, dok će na spratu biti stalna postavka Miloša Obrenovića.

Pored sobe Miloša Obrenovića, na spratu su uređene i prostorije u kojima su kroz veliki broj likovnih dela, litografija, dokumentarni i drugi materijal prikazani život na Miloševom dvoru, njegova porodica i naslednici.

Na otvaranju obnovljenog Konaka biće predstavljena i tematska izložba „Slike srpske revolucije“, posvećena Prvom srpskom ustanku koji je označio početak oslobađanja od viševekovne osmanske vladavine i stvaranja moderne srpske države.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.