Hrabra i odlučna: Devojčica koja umire od raka pokrenula modnu liniju (FOTO/VIDEO)

Lekari su prošle godine ustanovili da mala Talija ima neuroblastom i leukemiju. Preporučili su transplantaciju koštane srži, ali je devojčica odustala od lečenja i odlučila da uživa u životu koji joj je preostao. Tada su joj dali od četiri do 12 meseci života.

Nakon što je postigla uspeh na Jutjubu svojim tutorijalima za šminkanje i blogom iz bolnice, sada je ostvarila još jedan san - postala je modni dizajner i sprema se da lansira kolekciju za tinejdžere za modnu kuću Urbane Čape iz Los Anđelesa.

(old_image)

Talija i Urbana, koje su se upoznale pre mesec dana, kreiraju novu liniju i planiraju da je predstave javnosti u narednih nekoliko nedelja. Talija je izjavila da želi da “pokaže mladim tinejdžerima da mogu sebe da izraze i kroz odevanje”.

Njen predstavnik za štampu objašnjava da njena linija za odeću “simbolizuje Talijin živahan, hrabar i nadahnuti duh koji prevazilazi sve poteškoće”.

Čapa, koja ima liniju ženskog donjeg veša “Mezon de Urbana”, odlučila je da pomogne Taliji da ostvari svoj san i da postane modni dizajner, nakon što je čula njenu priču na televiziji. Odletela je na Floridu i otišla u dečiju bolnicu Arnold Palmer kako bi se upoznala sa njom.

(old_image)

Četiri godine bezuspešnog lečenja

Taliji je u februaru 2007. godine dijagnostifikovana četvrta faza neuroblastoma, tumora koji se najčeše razvija kod dece, kad je imala samo sedam godina. Posle hemoterapije, operacije i zračenja godinu dana se tumor bio povukao, ali su lekari u septembru 2008. godine otkrili da se bolest proširila. Naredne četiri godine imala je različite tretmane, ali tumor se stalno vraćao i pojavljivao na drugim mestima.

Kada joj je predložena transplantacija koštane srži, Talija je odlučila da odustane i da uživa u danima koji su joj preostali.

Urbana Čapa, koja je u 19. godini imala rak dojke ali je uspešno uspela da ga prebrodi, kaže da je susret sa malom Talijom “bio nezaboravno iskustvo”.

Njih dve su novom brendu dale ime “Bold čik” (ćelava mala), aludirajući na Talijinu obrijanu glavu. Ni na snimcima koje je stavljala na jutjub ne nosi periku, jer, kako sama kaže, osećala bi se “fejk”, i “ne bih to bila ja”.

Izvor: Blic

Pogledajte još