I profesori sumnjivi: Detektori droge u učionicama i zbornici gimnazije u Bečeju

Bečej je treća opština u Srbiji, a prva u Vojvodini koja je, na inicijativu direktora gimnazije, nabavila aparat za utvrđivanje psihoaktivnih sustanci na površinama sa kojima učenici i profesori dolaze u kontakt. Ovaj detektor droge radi po veoma jednostavnom principu, a kontrole će se obavljati najmanje jednom mesečno.

Ovo je prvi put da je detektor droge bio primenjen u praksi. Na samom početku testiranja, proverena je kvaka na vratima koja spajaju dvorište i zgradu bečejske gimnazije. U zavisnosti od toga koju boju pokaže papir - na toj površini je bilo ili nije bilo psihoaktivnih supstanci u poslednja dva meseca.

Dejan Petković iz Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da je Bečej treća opština u u Srbiji koja se odlučila na ovaj korak, te su sa sličnim aparatom radile i neke druge opštine.

To se sve radi zbog preventive, da se otkrije da li postoje neka kritična mesta u gradu. Pošto su nam najmlađi najmiliji, što se kaže, jednostavno pokušavamo da odbijemo nemile pojave, u vidu narkotika, od škole", kaže on.

Potom se prešlo na sprat - testirane su klupe u učionicama, ali i u zbornici - sve kritične tačke koje je odredio direktor škole. Ideja nije represivnog, već preventivnog karaktera, kako bi problem droge bio prepoznat, a ne gurnut pod tepih, tvrdi direktor Bečejske gimnazije Miodrag Basarić.

"Aparat može da pronađe i tragove, koji su na određenoj površini i dva meseca, tako su nam rekli u policiji. Svaki direktor škole koji kaže da u njegovoj školi nema droge - po mom mišljenju, u krivu je“, ocenjuje Basarić.

Mi ne želimo to da radimo. Ankete koje se rade u našoj školi, opštini i šire, pokazuju da je najmanje 10 odsto učenika srednjoškolskog uzrasta uzimalo drogu, pa makar jednom da je probalo", navodi on.

Aparat je koštao 73 hiljade dinara, a nabavila ga je lokalna samouprava, da bi potom bio predat na korišćenje školama.

Nenad Tomašević iz Saveta za bezbednost opštine Bečej smatra da je ovakav aparat neophodan zbog preventive.

"Dobili smo molbu za kupovinu jednog ovakvog uređaja, mi smo naravno, odmah reagovali, tako što smo sazvali Savet za bezbednost. Potom smo raspravljali o potrebi za time, i predložili opštinskom veću da tako nešto nabavimo, kao nešto što nam zaista treba zbog preventive", kaže on.

Gimnazija je bila prva, ali to je samo početak - po potrebi će biti testirane sve sumnjive lokacije u opštini Bečej. Za početak, podaci će biti operativnog karaktera, a dalju odluku o postupanju donosiće policija i tužilaštvo.

Izvor: B92

Pogledajte još