Mrkić: Poseta Mongoliji šansa za objašnjenje svrhe sporazuma

"Vrlo je bitno da naši sagovornici shvate šta je to šta smo uradili i da nema nikakvih nedoumica u pogledu ciljeva. Želimo da svi prijatelji koji su nas do sad podržavali to nastave da čine i objašnjavamo suštinu sporazuma sa Prištinom, da ne bi bilo nikakve dileme i da ne bi neko pomislio da koračamo ka priznanju Prištine", rekao je Mrkić Tanjugu u mongolskoj prestonici.

On je podsetio da se u Ulan Batoru održava konferencija na kojoj učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, a po poslednjoj evidenciji prisustvovaće joj više od 50 ministara, 18 iz Evrope.

"Prisutna je i (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost) Ketrin Ešton, a došli su i ministri iz Amerike, Latinske Amerike, Afrike. Ovo je prilika za nas da, osim sa domaćinima, razgovaramo i sa brojnim drugim učesnicima, pre svega o tome šta se dogodilo u poslednjih par nedelja u Srbiji i šta je ona postigla u razgovorima u Briselu"
, rekao je Mrkić.

Posetu Mongoliji srpska delegacija, dodao je Mrkić, koristi kako bi predala pisma predsednika Srbije Tomislava Nikolića koja se prevashodno odnose na briselski sporazum.

Ministar Mrkić je najavio da će imati niz bilateralnih susreta sa mongolskim zvaničnicima, među kojima su mongolski premijer, predsednik te zemlje, kao i ministri inostranim poslova i energetike.

Mrkić je juče otputovao u trodnevnu posetu Mongoliji gde učestvuje na sedmoj Ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija.

Domaćin skupa, koji se održava od 27. do 29. aprila u Ulan Batoru, je predsednik Mongolije Čahija Elbegdož, a učesnici su šefovi diplomatija, predstavnici međunarodnih organizacija i parlamentarci.

Teme plenarnih zasedanja su demokratija, tranzicija, civilno društvo i borba protiv korupcije. Na završnoj sesiji konferencije 29. aprila biće usvojena Ministarska deklaracija iz Ulan Batora, a Mongolija će zvanično El Salvadoru predati predsedavanje Zajednici demokratije.

Panelisti skupa su, među ostalim, zamenik američkog državnog sekretara Bil Berns, ministri spoljnih poslova Švedske - Karl Bilt, Slovačke - Miroslav Lajčak, Poljske - Radoslav Sikorski, Norveške - Espen Eide, Litvanije - Linas Linkevičius, Kirgistana - Erijan Abdildajev, Tajlanda - Surapong Tovičakčaikui, Tunisa - Otaman Žerandi i Indonezije - Marti Natalengava.

Mrkić će se tokom posete sastati s ministrom spoljnih poslova Mongolije Luvsanvandanginom Boldom, a program predviđa i susrete s premijerom Norovinom Altanhujagom, kao i gradonačelnikom Ulan Batora Erdeniinom Bat-Uulom koji će za učesnike prirediti prijem.

Na marginama konferencije planirani su sastanci šefa diplomatije Srbije sa nekim od panelista.

Zajednica demokratija je međunarodna koalicija demokratskih zemalja koja ima za cilj unapređenje i jačanje demokratskih standarda i institucija širom sveta. Osnovana je na konferencij u Varšavi 2000. godine, a danas okuplja više od 100 zemalja, navedeno je na sajtu te organizacije.

IZvor: Blic, Tanjug

Pogledajte još