Novi kriterijumi blagostanja: Deset društveno najnaprednijih zemalja

10. Španija

Iako je ova zemlja godinama u ekonomskoj krizi, ako zapravo uspete da nađete posao, neće vam biti tako loše. Štaviše, Španija je peta po kvalitetu vazduha, vode i po pitanju javne čistoće. Takođe, visoko obrazovanje je dostupno svima a tolerancija i društvena integracija je takođe na visokom nivou.

9. Francuska

Francuska je sedma po kvalitetu vazduha, vode i čistoće, ali lične slobode, sloboda medija i ljudska prava su na vrlo visokom nivou. Takođe je dopustila istopolne brakove, što je dodatno povisilo ocenu ljudskih prava.

8. Japan

Kriminal je u ovoj zemlji na jako niskom nivou i samim tim je i sigurnost građana na vrhu. Japanci takođe uživaju najveću pismenost kao i očekivanu životnu dob. Ipak, po održivosti ekosastava, Japan je tek na 40. mestu.

7. Australija

Australija je ubedljivo prva po pitanju ličnih sloboda, a hvali se i mogućnost napredovanja, dostupnost visokog obrazovanja. Ali, loši rezultati održivosti ekosastava (46. mesto) koštali su ih boljeg plasmana.

6. Sjedinjene Američke Države

Najbolji dokaz da ekonomsko bogatstvo nije sve je SAD, koji je debelo iza Španije po pitanju kvaliteta vazduha, vode i čistoće (13. mesto), ali dobro su ocenjeni lična sloboda, jednakost, integracija dok je očekivano, lična sigurnost dosta lošija od proseka.

5. Nemačka

Poznata po disciplini i radnoj etici, Nemačka je prva u ishrani i osnovnoj zdravstvenoj nezi, druga po pitanju kvaliteta vazduha, vode i čistoće, ali održivost ekosastava je tek na 39. mestu.
Takođe, nisu se pokazali u ličnim pravima i pristupu visokom osiguranju, ali zato je lična sloboda rangirana jako visoko.

4. Kanada

Lična sigurnost je na najvišem nivou u Kanadi, a za pohvalu je i visok nivo dobre ishrane i medicinska briga. Kanada je na prvom mestu i u ljudskim pravima, jednakosti i integraciji ali održivost ekosastava je na razočaravajućem 47. mestu.

3. Švajcarska

Lična sigurnost je na prvom mestu u Švajcarskoj, kao medicinska briga i lična prava. Ipak, integracija je relativno loše rangirana, kao i dostupnost visokog obrazovanja.

2. Velika Britanija

Kvalitet vazduha, vode, čistoća i lična prava su na prvom mestu, dok je lična sigurnost nešto lošija, kao i osnovna medicinska briga. Britanci takođe uživaju visok nivo ličnih sloboda i dobru dostupnost visokog obrazovanja.

1. Švedska

Simbol socijalne sigurnosti i "zemlja bez siromašnih" nije nikoga iznenadila svojom pobedom: U Švedskoj ćete najlakše napredovati, ima najbolje ocene po pitanju ličnog izbora, ličnih prava i sloboda i odličan pristup visokom obrazovanju. Takođe, sigurnost je na prvom mestu.

Izvor: Index

Pogledajte još