Dačić se ne raduje novom sastanku s Prištinom

"U kontaktima sa (visokom prestavnicom EU) Ketrin Ešton, najavljeno je da će biti novih sastanaka u maju", rekao je Dačić i dodao da se "tome baš ne raduje".

On je novinarima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, gde je prisustvovao predstavljanju projekta izgradnje Nano centra Beograd, rekao da će sutra zajedno s vicepreijerom Aleksandrom Vučićem primiti predstavnike Srba sa severa Kosova. Dačić je rekao da se od prethodnog sastanka "ništa nije promenilo" i da bi "voleo da se postigne jedinstven pristup rešavanju problema".

"Da li je referendum to što bi bilo puta ka jedinstvu? Kao što je poznato mi smo javno rekli da nama nije problem da se organizuje referendum ako se njim uspostavlja jedinstvo. Ako do toga ne dođe ni posle referenduma, onda se postavlja pitanje njegove svrhe", kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, ako dođe do referenduma, građani će morati da se izjasni u kratkom vremenskom roku pošto se ne može zaustaviti primena parafiranog sporazuma u Briselu.
"Nema dovoljno vremena da se taj referendum organizuje nekoliko meseci, a da za to vreme nema implementacije sporazuma, jer onda ništa nismo ni uradili", ocenio je Dačić i dodao da Srbi sa severa Kosova ne treba da postavljaju stvari tako da "zaustavljaju neke stvari koje moraju da se urade".

Dačić je istakao da referendum ne sme da bude pokriće za vlast u Beogradu, niti bi trebalo da bude "želja da se nerealizuje sporazum". On je rekao da pitanje na referendumu ne sme da bude sugestivno - "Da li ste za Kosovo u sastavu Srbije", već da se građani izjasne da li su za sporazum.
Govoreći o prvom sastanku timova za primenu sporazuma, Dačić je naveo da je stalno govorio da "ovo nije kraj, već da je kraj početka". "Sada je nastavak dalje da se kroz implentaciju zaštite naše institucije, naši ljudi. Naravno da Priština pokušava svaki dogovor da zloupotrebi u smislu jačanja svoje pozicije, svoje nezavisnosti, ali ti razgovori će biti nastavljeni", kazao je Dačić. On je rekao da pored primene sporazuma koji reguliše Zajednicu srpskih opština, postoje brojna pitanja koja "nisu ni otvorena ni zatvorena", a koja moraju da budu rešena, među kojima su pitanja privatne i državne imovine, telekomunkacija, povratak raseljnih lica.

U utorak u Beogradu i Srbi s juga Kosova

Predstavnici Srba sa severa KiM razgovaraće sutra sa predstavnicima Vlade o briselskom sporazumu, a na sastanak žele i Srbi koji žive južno od Ibra.

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova koji se protive sporazumu koji je 19. aprila u Briselu postignut između srpskog i kosovskog premijera uz posredovanje EU saopštili su ranije da nisu odustali od ideje da se o tako krupnim pitanju izjasne građani Srbije na referendumu.

Naveli su takođe da je rok od 15 dana za raspisivanje referenduma kratak a da o formulaciji referendumskog pitanja treba da odluče skupštine četiri opštine sa severa Kosova koje su i inicirale referendum.

Predsednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović izjavio je danas mitrovičkom Radiju "Kontakt plus" da će i predstavnici lokalnih samouprava južno od reke Ibar sutra biti u Beogradu sa namerom da državnom vrhu iznesu stav i mišljenje u vezi briselskog sporazuma.

Na sastanku prošle nedelje sa državnim vrhom bili su predsednici opština Zvečan- Dragiša Milović, Zubin Potok – Slaviša Ristić, Kosovska Mitrovica – Dragiša Vlašković, Leposavić Dragiša Vasić, načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković i zamenik direktora Vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić.

Izvor: Kurir

Pogledajte još