Savet: Kako uštedeti u Srbiji

Suština je u znanju vođenja finansija, odnosno u neznanju, zbog čega nastaju mnogi problemi. Svi smo navikli na neki svoj stil života i u okviru njega se krećemo. Ali većina nije uspela da uskladi želje i mogućnosti. Zbog toga je neophodna strategija na duži rok – kaže Uzelac.

Prema njegovoj oceni, građani moraju da odvoje prihode od privida prihoda. Prihod je samo ono što primate kao platu. S druge strane, kredit je privid prihoda, kartice takođe.

Male stvari - velika ušteda
Uzelac sugeriše da svi oni koji žive sami i voze automobile, umesto toga mogu na posao da idu prevozom i tako uštede.
- Gorivo, servis, registracija su skupe stavke za jednog samca. Čak mu je isplativije da ide taksijem, ali svakako predlažem gradski prevoz. Struja, voda, internet, mobilni paket… Sve su to troškovi koje čovek može da kontroliše ukoliko želi. Veoma je važno da se ne odustaje od cilja, jer sve te sitne uštede od 200 do 1.000 dinara mesečno godišnje mogu da budu značajne. A da ne pominjem pušače, koji bi umesto toga što paklu plaćaju 220 dinara dnevno, mogli da sačuvaju 6.600 dinara mesečno – zaključuje Uzelac.

- Ukoliko imate stambeni kredit i ratu od 250 evra koju više ne možete da izmirujete, morate da osmislite plan kako da ubedite banku da vam izađe u susret. Čak i u situaciji da su se primanja porodice smanjila ili u potpunosti presušila, a kreditno ste zaduženi, savetuje se odlazak u banku. Koliko god to zvučalo paradoksalno, banka je spremna da izađe klijentu u susret, ali ne zbog njega, već zbog sebe. Ona ne želi da klijent ode u bankrot i ona, samim tim, ostane bez svog novca – navodi Uzelac.

Kako kaže, veoma je važno da klijenti koji se odluče na ovakav korak moraju bankarima precizno da izlože na koji način su zamislili da izmire svoje dugove.

- Kada je postalo nemoguće da plaćate ratu 250 evra, predložite da vraćate 180 evra i da vam ta razlika za sada miruje. Banka, kada vidi da klijent ide ka rešavanju problema, gleda da mu izađe u susret. Za banku je veliki problem ukoliko ne može da naplati svoje potraživanje i uđe u proces sa hipotekama, advokatima i zaplenom imovine – tvrdi Uzelac.

Izvor: Kamatica, Telegraf

Pogledajte još