Može li kompjuter da izleči srce?

Hiljade dece prođe godišnje kroz ovu bolnicu koja je sada osavremenila tehnologiju i koristi nove eksperimentalne uređaje i druge tretmane potpomognute računarskim programima kako bi spasli nevine živote. Novi oblik terapije koji se u ovoj bolnici primenjuje već nekoliko godina pružio je deci efikasnije lečenje.

Lekari zaposleni u bolnici ističu kako su pre nekoliko godina počeli deci da ugrađuju cev u venu na nozi, putem koje su rešavali probleme sa srčanim zaliscima. Tako su izbegavali operacije na plućima, što je dovelo do toga da se deca oporave za nekoliko dana umesto za šest nedelja.

Na ovaj način deca već za nekoliko dana uvide da im više nije problem da se popnu na treći sprat u zgradi, dok su ranije imali itekakvih problema sa tim. Program je pokrenut pre više od 10 godina i dosad nijedan pacijent nije preminuo od ovog postupka, međutim problem je u tome što ne ispunjavaju sva deca uslove za ovaj nehirurški zahvat.

Stoga stručnjaci rade na dizajniranju uređaja koji bi odgovarao potrebama većeg broja pacijenata. To podrazumeva testiranje računarskih programa koji bi doprineli nečemu što bi bilo dobro za pacijente i pre samog postupka lečenja.

Planirano je da se doslovno "isprinta" kopija fizičkog oblika iz računarskog modela, kako bi lekar mogao i fizički da planira operaciju za svakog pacijenta pojedinačno. Podaci o stanju pacijenta na ovaj način će biti deljeni između nekoliko klinika u svetu, čime će se omogućiti da tim lekara razmatra koje metode je potrebno uključiti tokom lečenja.

Ovo će označiti novu eru medicine u kojoj će mogućnosti lečenja za svaki slučaj biti modelirane u virtuelnom okruženju.

Izvor: B92

Pogledajte još