Vučić u Zagrebu: Zadovoljan sam posetom, iako se ne slažemo oko nekih stvari

0

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da Srbija i Hrvatska polako, ali sigurno podižu nivo svojih odnosa. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da Srbija i Hrvatska polako, ali sigurno podižu nivo svojih odnosa.

Zadovoljan sam posetom, iako naravno moramo da konstatujemo da se ne slažemo oko nekih stvari koje su se zbivale u prošlosti od 1991. do 1995. godine, ali ono što je od ključnog značaja to je da smo razgovarali o budućnosti i rešavanju problema – rekao je Vučić nakon završetka prve jednodnevne zvanične posete Zagrebu.

On je naveo da se krenulo u rešavanje problema vezanih za nestale osobe, za srpske penzionere koji su živeli u Hrvatskoj, za Srbe kojima nije priznato ili im je oduzeto stanarsko pravo ili im se ne daje da pod istim uslovima kao i ostali građani Hrvatske otkupe svoje nepokretnosti.


Aleksandar Vučić sa hrvatskim ministrom odbrane Antom Kotromanovićem

– Razgovarali smo o tim problemima koji datiraju još od pre 18 ili više godina, ali i o onome šta je pred nama, oko evropske budućnosti dveju zemalja, oko razvoja naših ekonomija, zajedničkih projekata, zajedničkih izlazaka na treće tržište iz pojedinih ekonomskih oblasti, čak i iz oblasti namenske industrije – rekao je Vučić.

On je dodao da je bilo reči i o zajedničkim infratrukturnim projektima, o pruzi Beograd -Zagreb i o drugim važnim stvarima koje dve zemlje mogu zajedno da izvedu.

– Čini mi se da taj pragmatičan i racionalan odnos koji pokušavamo da uspostavimo uz manje pompe i rekao bih manje lažnih osmeha donosi više rezultata i čini mi se da su to dobro razumeli naši hrvatski domaćini danas i mislim da i ljudi u Srbiji to neuporedivo bolje razumeju nego što je to bilo ranije – rekao je Vučić.


Na razgovoru sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem (L C)

U svakom slučaju, uveren sam da Srbija i Hrvatska polako, ali sigurno podižu nivo svojih odnosa, podižu kvalitet svojih odnosa i siguran saam da će naši odnosi u regionu biti kičma dobrih i velikih ideja u budućnosti, a to da li ćemo mi mnogo da se volimo ili ne je nevažna i nepotrebna stvar – ono što je mnogo važnije je kako će naši građani da žive i kako ćemo da zajednički rešavamo naše problem – zaključio je Vučić, koji je i ministar odbrane Srbije.

Vicepremijer je danas u Zagrebu odvojeno razgovarao sa hrvatskim predsednikom i premijerom, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem, potpredsednikom hrvatske vlade i budućim komesarom Evropske unije Nevenom Mimicom, svojim kolegom Antom Kotromanićem.

Domaćin mu je bila prva potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih poslova i evropskih poslova Vesna Pusić.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.