Tabaković: Ovogodišnji izbori manje bi štetili ekonomiji od prošlih

- Razlog je jednostavan. Sada je mnogo izvesniji ekonomski program vlade za razliku od prošle godine, kada su postojale brojne nedoumice pre svega u pogledu fiskalne konsolidacije, pa se trošilo i potrošilo kao da ne postoji sutra - rekla je Tabaković.

Ona je dodala da deo zasluge za stabilnost kursa pripada NBS zbog mera koje su preduzeli, ali i pozitivnijim platno bilansnim kretanjima, kao i ostalim nosiocima ekonomske politike.

- NBS je u više navrata povećavala stepen restriktivnosti monetarne politike i promenila je smer glavnih operacija povlačeći tako višak likvidnosti iz bankarskog sektora koji bi mogao da vrši pritisak na kurs dinara - dodala je ona.

Kako je rekla, NBS je uvela i znatno aktivniji pristup u kontroli rada deviznog tržišta i analizi ponašanja banaka i njihovih klijenata kroz obavezu dodatnog izveštavanja.

- Banke sada znaju da ne samo da imamo jasan pregled svih novčanih tokova, nego i da smo u stanju da pratimo i utvrdimo da li je bilo eventualnih dogovorenih zajedničkih pritisaka na kurs, da li je bilo 'pumpanja' tražnje i prometa i slično - objasnila je Tabaković.

Guvernerka NBS je rekla da za sada nema zvanično poznatih zahteva za otvaranje novih banaka, ali da su u toku razgovori o pravnom okviru sa arapskim investitorima zainteresovanim za bankarsku grinfild investiciju u Srbiji.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još