Kod Paraćina nađeno 159 neeksplodiranih mina

Direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović rekao je da je "pretraženo je 65. 000 kvadratnih metara zemljišta na kome je identifikovano, pronađeno i bezbedno otkopano 159 raznih vrsta neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), uglavnom minobacačkih mina i artiljerijskih granata, raznih vrsta upaljača za mine, a pronađena je i jedna avionska bomba iz Drugog svetskog rata teška 50 kilograma".

Sva pronađena NUS, poreklom su iz magacina Vojske Srbije koji je zapaljen 19. oktobra 2006. godine, napomenuo je Mihajlović, i istakao da se razminiranje radi na lokaciji neposrednoj uz zapaljeni magacin "na kojoj se nalazi mnogo NUS".

"Projekat za razminiranje na lokaciji Paraćin 5" površine 316.128 kvadratnih metara finanasira Vlade Ruske Federacije, preko Ruske državne agencije "Emericon", a radovi se obavljaju u skladu sa projektima Centra i međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje.

Pored Paraćina razminiranje je u toku i na jednoj lokaciji kod Bujanovca, koje finansira Vlada Norveške preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF) i razminiranje Aerodroma "Ponikve" kod Užica od kasetne municije, koje preko ITF finansira Vlada SAD.

Izvor: Tanjug/ Novi Magazin

Pogledajte još