Rasim Ljajić: Referendum bi koštao do osam miliona evra

On kaže da bi njegovo raspisivanje koštalo između sedam i osam miliona evra, ali da "nije sve u novcu".

Državni vrh Srbije i predstavnici srpske zajednice sa severa Kosova na današnjem sastanku moraju pronaći najmanji zajednički sadržilac oko briselskog sporazuma, jer bi u protivnom najveći gubitnici bili upravo Srbi sa KiM, rekao je Ljajić za “Danas.”

Ukoliko bi oni preduzeli korake koji su protiv državne politike, time ne bi, smatra on, poboljšali svoju poziciju, niti bi mogli da očekuju ostvarenje ciljeva svoje političke borbe.

Iskustvo je pokazalo da je to nemoguća misija i moramo da nađemo strpljenja i načina da ih ubedimo da je ovo jedini ispravan put i nastavak borbe za kosovske Srbe na drugačiji
način, rekao je Ljajić.

Nije stavljena tačka, ovo je zarez. Ovo nije rešenje konačnog statusa Kosova, ovo je samo nastavak jedne političke borbe u drugim okolnostima, poručio Ljajić, odgovarajući na pitanje da li očekuje da Srbi sa severa KiM danas promene mišljenje.

Referendum je, prema njegovom mišljunju, rizik i za one koji prihvataju Sporazum, ali i za one koji misle da taj dokument nije dobar.

Prema tome, ovo je period kada politička elita mora da preuzme odgovornost, da stane ispred naroda koji predstavlja, ma koliko to bilo u delu javnosti nepopularno, jer je ovaj Sporazum u interesu države, napomenuo je Ljaić.

On ističe da bi lakše bilo da je državni tim Srbije odbio taj dogovor, "osvojili bi političke poene na domaćem planu, a zemlja bi trpela štetu".

Na pitanje ima li para u budžetu za raspisivanje referenduma, Ljajić je rekao da nije sve u novcu.

Problem je u tome što bi se ovde mogao stvoriti presedan da za svako iole značajnije pitanje neko može da traži da se ide na referendum, rekao je Lajić i dodao da da bi mogla da se postavi dilema čemu onda političke stranke, čemu parlament ako za svaku stvar morate odgovornost da prebacujete na narod.

Naši pregovarači, napomenuo je, preuzeli su veliku odgovornost na sebe i zato smatram da je sada ključno da se nađe model kako bi uspešno primenili Sporazum.

Ako bi se kojim slučajem na referendumu građani izjasnili negativno, onda bi svakako usledili parlamentarni izbori, jer Vlada ne bi mogla da opstane u tim novim okolnostima, ocenio je Lajić, odgovarajući na pitanje Mogu li ovi događaji da uzdrmaju Vladu i dovedu do njenog pada.

Izvor: FoNet/
Mondo

Pogledajte još