Nikolić: Divimo se narodu Izraela

Nikolić je ranije posetio i Kneset i zajedno sa članovima srpske delegacije održao sastanak sa parlamentarcima.

"Veliko je zadovoljstvo biti u Izraelu uz pomešana osećanja - saosećanja sa vašim narodom i divljenja onome što ste učinili. Uz želju da se naši odnosi još bolje razvijaju, i da svet liči na odnose Srbije i Izraela, zahvaljujem se na dočeku"
, rekao je Nikolić.

Netanijahu je ocenio da Izrael i Srbija imaju odlične odnose i izrazio uverenje da će oni biti još bolji.

"Radujem se razgovorima (sa Nikolićem) o bilateralnim pitanjima, regionu i svetu, koji se menja velikom brzinom, ali, za razliku od naših odnosa, ne nužno na bolje"
, rekao je Netanijahu.

Nakon dočeka, Nikolić i Netanijahu su po svom izboru napisali po jedan odlomak iz Biblije, svako na svom jeziku.

Predsednik Nikolić je ranije danas posetio izraelski parlament, gde je razgovarao sa predsednikom Kneseta Julijem Joelom Edelštajnom i zajedno sa njim istakao da "prošlost treba ostaviti sećanju, a okrenuti se budućnosti". Nikolić se u Knesetu upisao i u knjigu utisaka.

"Veoma me je dirnula poseta Memorijalnom centru Jad Vašem i još uvek su mi osećanja pomešana. I pored toga što o patnji Jevreja znamo puno, suočavanje sa njom nas iznova pogađa. Ako neko moze da razume tu patnju, to je srpski narod, koji je, pored fizičkog stradanja i pogroma, doživeo i anatemu svetske javnost"
, rekao je Nikolić Edelštajnu.

Edelaštajn je istakao da Srbi i Izrael imaju puno toga zajedničkog, između ostalog, bolnu prošlost.

"Ali, ne treba živeti u prošlosti, već je treba ostaviti u sećanju i okrenuti se budućnosti. Kroz zajednička ulaganja, razmenu iskustava i unapređenje bilateralne saradnje, moguće je ostvariti bolju budućnost u obostranom interesu"
, ocenio je on.

Predsednik parlamenta je rekao i da je veoma važno unaprediti direktnu komunikaciju i koordinaciju da se ne bi desilo da je " terorizam u mojoj zemlji, borba za slobodu u onoj drugoj".

U delegaciji Srbije su ministar poljoprivrede Goran Knežević, kao i savetnici predsednika Marko Đurić i Stanislava Pak.

Nikolić danas na Zidu plača

(old_image)
Foto: Beta / AP

Nikolić će se danas sastati i sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Avigdorom Libermanom, predsednikom partije "Izrael Naš dom" Jairom Šamirom, kao i sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom III.

Nikolić će potom obići farmaceutsku kompaniju Teva, kao i Volkani institut, a popodne će u Tel Avivu razgovarati sa izraelskim privrednicima i investitorima.

Nikolić se juče u razgovoru s predsednikom Izraela, založio za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Izraela i zahvalio toj zemlji na principijelnoj podršci stavu Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, izrazivši pri tom nadu da će ta pozicija biti očuvana.

Predsednik Izraela Šimon Peres izrazio je zadovoljstvo što EU ozbiljno razmatra Srbiju kao novu članicu zbog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ističući da sve konflikte treba rešavati na taj način.

"Vi na Balkanu prolazite kroz fazu evrointregracija, koje sada oživljavaju. Veoma sam srećan što EU sada ozbiljno razmatra mogućnost da prihvati Srbiju kao novu članicu. Takođe sam veoma srećan zbog vašeg dijaloga sa Kosovom. Svi konflikti treba da budu razrešeni dijalogom",
poručio je Peres.

Peres je predsedniku Nikoliću poručio da će u Izraelu uvek biti prihvaćen kao pravi prijatelj, kod ljudi koji koji žele prijateljstvo sa srpskim narodom.

"Želimo da to prijateljstvo u budućnosti ispunimo novim sadržajima, pre svega saradnjom u oblasti nauke, tehnologije i poljoprivrede", kazao je Peres.

Predsednik Nikolić je juče u Jerusalimu posetio Muzej Izraela i memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta Jad vašem. Predsednik Srbije će u nastavku posete obići i Zid plača, Crkvu svetog groba, Crkvu svetog arhanđela Mihaila, Crkvu rođenja Isusa Hrista, kao i manastir Sveti Sava osvešćeni.

Nikolić će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još