Meso staro nekoliko godina: "Batak mafija" hara Srbijom

- "Batak mafija", kako je zovem, dobro je organizovana i svuda je pustila pipke. U organizovanim akcijama oduzimali smo velike količine bataka koji dolaze nelegalnim putem s Kosmeta. Problem je što se ti paketi s batacima neadekvatno čuvaju. Više puta se odmrzavaju i zamrzavaju, jeftini su i koriste se za pripremu roštiljskog mesa i drugih prerađevina. Imali smo prilike da, kad uđemo u kontrolu u radionicu za preradu mesa, od sojinog brašna, drugih praškastih proizvoda i aditiva ne znamo da li smo ušli u pekaru ili mesaru - kaže Cvetković i dodaje da je tehnologija toliko napredovala da jedemo ćevape i pljeskavice od pilećih bataka.

Ono što zabrinjava, kako objašnjavaju inspektori i lekari, jeste činjenica da je mesu s Kosmeta odavno istekao rok. Najčešće su to bataci i meso iz Brazila, Argentine i Amerike, koji po magacinima stoje više godina. Mada još nema zvaničnih potvrda o tome, pojavu mnogih alergija, infekcija i bolesti mnogi pripisuju ovom mesu.

U inspekciji kažu da su 24 sata na terenu, međutim, kontroliše se ono što je legalno i što se prijavi. Zato oni nemaju podatke da piletina s Kosmeta, koja košta 16 evra po paketu od 16 do 18 kilograma, završava u roštiljskom mesu, šunkarici, salami... Zbog svega toga je, uoči prvomajskog uranka i Uskrsa, neophodan oprez prilikom kupovine mesa za roštilj.

Izvor: Kurir

Pogledajte još